Novel time-frequency analysis techniques for deterministic signals
Gerekirci sinyaller için yeni zaman-frekans analiz teknikleri
  1. Tez No: 139313
  2. Yazar: LÜTFİYE DURAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ARIKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: zaman-frekans analizi, zaman-frekans dağılımları, doğrusal zaman-frekans gösterimleri, kısa-süreli Fourier dönüşümü, kesirli Fourier dönüşümü, genelleştirilmiş zaman-bant genişliği çarpımı, döngüsel değişmezlik, bileşik kesirli bölge sinyal gösterimi. vıı, time-frequency analysis, time-frequency distributions, linear time- frequency representations, short-time Fourier transform, fractional Fourier transform, generalized time-bandwidth product, rotation invariance, joint fractional domain signal representation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZET GEREKİRCİ SİNYALLER İÇİN YENİ ZAMAN-FREKANS ANALİZ TEKNİKLERİ Lütfiye Durak Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Doktora Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Orhan Arıkan Aralık 2003 Bu tezde, gerekirci sinyaller için yeni zaman-frekans sinyal analiz teknikleri önerilmektedir. Tüm doğrusal zaman-frekans gösterimleri içinde yalnızca kısa-süreli Fourier dönüşümü (KSFD) ailesinin zaman, frekans ve tüm kesirli Fourier bölgelerinde kaydırma ve döngüsel değişmezliği sağladığı gösterilmiştir. Yeni bir genelleştirilmiş zaman-bant genişliği çarpımı (GZBÇ) tanımı ortaya konularak, KSFD için zaman-frekans düzleminde sinyal desteklerinin yerlerinin sınırlanışı karakterize edilmiştir. Zaman-bant genişliği çarpımının kesirli Fourier bölgelerini kapsayacak şekilde genelleştirilmiş hali olan GZBÇ'nin tek bileşenli sinyaller için bir döngüsel-bağımsız yoğunluk ölçütü olduğu gösterilmiştir. Sinyal desteklerininin yerlerini iyi sınırlayan ve yüksek çözünürlüklü bir zaman-frekans gösterimi olarak GZBÇ optimal KSFD tanıtılmış ve hızlı bir hesaplama algoritması verilmiştir. GZBÇ optimal KSFD, radar, sonar, sismik ve biyolojik sinyal işlemeyi de içeren değişik uygulama alanlarında karşılaşılan çörp-tipi sinyaller için en iyi sonuçları üretir. Aynı zamanda, GZBÇ optimal KSFD'nin döngüsel değişmez KSFD ile ilgisini ortaya koymak için dağılımın bir doğrusal doğal biçim ayrışımı da vigösterilmiştir. Ayrıca, dışbükey olmayan zaman-frekans desteğine sahip sinyaller için yeni bir GZBÇ optimal KSFD, çörp çarpımı ya da buna eşdeğer bir işlem olarak zaman-frekans düzleminde makaslanma yöntemiyle geliştirilmiştir. Son olarak, zaman- frekans gösterimlerinde üzerinde durulan fikirler bileşik kesirli Fourier bölgelerindeki sinyal gösterimlerine genişletilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NOVEL TIME-FREQUENCY ANALYSIS TECHNIQUES FOR DETERMINISTIC SIGNALS Lütfiye Durak Ph.D. in Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Orhan Arıkan December 2003 In this thesis, novel time-frequency analysis techniques are proposed for deterministic signals. It is shown that among all linear time-frequency representations only the short-time Fourier transformation (STFT) family satisfies both the shift-invariance and rotation-invariance properties in both time, frequency and all fractional Fourier domains. The time-frequency domain localization by STFT is then characterized by introducing a novel generalized time-bandwidth product (GTBP) definition which is an extension of the time-bandwidth product (TBP) on the fractional Fourier domains. For mono- component signals, it is shown that GTBP provides a rotation-independent measure of compactness. The GTBP optimal STFT, which is a well-localized and high resolution time-frequency representation is introduced and its computationally efficient form is presented. The GTBP optimal STFT provides optimal results for chirp-like signals which can be encountered in a variety of application areas including radar, sonar, seismic and biological signal processing. Also, a linear canonical decomposition of the GTBP optimal STFT analysis is presented to identify its relation to the rotationally-invariant STFT. IVFurthermore, for signals with non-convex time-frequency support, an improved GTBP optimal STFT analysis is obtained through chirp multiplication or equivalently shearing in the 2-D time-frequency domain. Finally, we extend these ideas from time-frequency distributions to joint fractional Fourier domain representations.