Time-frequency component analyzer
Zaman-frekans bileşen çözümleyicisi
  1. Tez No: 139311
  2. Yazar: AHMET KEMAL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ARIKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: zaman-frekans dağılımları, zaman-frekans analizi, bileşen analizi, kesirli bölge büzme işlemi, kesirli Fourier dönüşümü, Wigner dağılımı, belirsizlik işlevi, time-frequency distributions, time-frequency analysis, component analysis, fractional domain warping, fractional Fourier transformation, Wigner distribution, ambiguity function. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET ZAMAN-FREKANS BİLEŞEN ÇÖZÜMLEYİCİSİ Ahmet Kemal Özdemir Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Doktora Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Orhan Arıkan Eylül 2002 Bu tezde, bileşenleri zaman-frekans düzleminde sık bir dayanağa sahip olan çok bileşenli sinyalleri analiz etmek amacıyla zaman-frekans bileşen çözümleyicisi (ZFBÇ) adı verilen yeni bir algoritma öneriliyor. Bu tip sinyallere örnek olarak biyolojik, akustik, sismik, ses, radar ve sonar sinyalleri gösterilebilir. Önerilen yöntem zaman-frekans analizini, incelenen sinyale uyumlu bir biçimde seçilen büzülmüş kesirli Fourier alanında gerçekleştirerek, Wigner dağılımı kadar keskin bir dağılım sunarken, Wigner dağılımında var olan ancak istenmeyen çapraz terim gürültüsünü de oldukça bastırır. Neredeyse tamamen otomatik bir şekilde çalışan yeni yöntem, analiz edilen sinyal ile ilgili her hangi bir ön bilgiye ihtiyaç duymaz. Yakın zamanda geliştirilen, hızlı Wigner dilimi hesaplama algoritması, yönsel Wigner dağılımı yumuşatma algoritması ve kesirli bölge kesme algoritmasını büzülmüş kesirli Fourier alanında kullanan ZFBÇ, incelenen çok bileşenli işaretin oldukça iyi bir zaman-frekans dağılımını verir. ZFBÇ aynı zamanda çok bileşenli işaretin her bir bileşenine ait zaman- frekans dağılımını da ayrı ayrı hesaplar. ZFBÇ'ye dayalı analiz, incelenen çok bileşenli işarete ait bileşenleri ayrı ayrı özütlediği için, kestirilen bileşenler veya bunlara ait zaman-frekans dağılımları üzerinde arzu edilen art işlemlerin gerçekleştirilmesine de olanak sağlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TIME-FREQUENCY COMPONENT ANALYZER Ahmet Kemal Ozdemir Ph.D. in Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Orhan Ankan September 2003 In this thesis, a new algorithm, time-frequency component analyzer (TFCA), is proposed to analyze composite signals, whose components have compact time-frequency supports. Examples of this type of signals include biological, acoustic, seismic, speech, radar and sonar signals. By conducting its time-frequency analysis in an adaptively chosen warped fractional domain the method provides time-frequency distributions which are as sharp as the Wigner distribution, while suppressing the undesirable interference terms present in the Wigner distribution. Being almost fully automated, TFCA does not require any a priori information on the analyzed signal. By making use of recently developed fast Wigner slice computation algorithm, directionally smoothed Wigner distribution algorithm and fractional domain incision algorithm in the warped fractional domain, the method provides an overall time-frequency representation of the composite signals. It also provides time-frequency representations corresponding to the individual signal components constituting the composite signal. Since, TFCA based analysis enables the extraction of the identified components from the composite signals, it allows detailed post processing of the extracted signal components and their corresponding time-frequency distributions, as well.