Traffic analysis and modeling in PMR systems
PMR sistemlerinde trafik analizi ve modellenmesi
  1. Tez No: 139320
  2. Yazar: BAŞAK CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN KÖYMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: PMR, ses trafiğinin modellenmesi, asimetrik PMR sistemi, ses arama varışları, kuyrukta bekleme süresi. vı, Private Mobile Radio (PMR), voice traffic modeling, asymmetric PMR system, voice call arrivals to a PMR system, waiting time in the queue. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET PMR SİSTEMLERİNDE TRAFİK ANALİZİ VE MODELLENMESİ Başak Can Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hayrettin Köymen Temmuz 2003 Analog PMR (Private Mobile Radio) istemlerinden dijital ve demetlenmiş PMR sistemlerine geçiş kriterlerini belirlemek için güvenilir trafik bilgisine ihtiyaç vardır. Bu çalışmada iki konu incelenmiştir. İlk olarak, analog PMR ağlanndaki kanal doluluk dağılımı analog bir PMR ağma ait olan teletrafik verisi kullanılarak modellenmiştir. Servis zamanlarının yoğunluğu 0.7 saniye gecikmiş bir üstel fonksiyon olarak bulunmuştur. Ortalama servis zamanı yaklaşık olarak 2.5 saniyedir. İletim demetli bir PMR sistemine gelen ses arama varışlarının dağılımının Poisson olmadığı gösterilmiştir. Bu sebeple, M/G/C (Poisson girişli ve genel servis dağılımına sahip C adet kanalı bulunan kuyruk) modeline dayalı olarak yapılan analitik ve simülasyon metodlan, sistemi G/G/C (genel giriş ve servis dağılımına sahip C adet kanalı bulunan kuyruk) modeli kadar iyi modelleyemez. Son on yıl içerisinde, bitakım demetlenmiş PMR sistemleri dizayn edilmiştir. Bunların birçoğu simetrik yer-uydu bağı ve uydu-yer bağı kanalı kapasitesine sahiptir. Bu sistemler, grup veya yayın konuşmaları ve veri iletişimi göz önüne alındığında spektrum verimliliği açısından etkili olamayabilirler. İkinci bir çalışma olarak, geniş bantlı OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing)'e dayalı bir uydu-yer bağından oluşan bir asimetrik PMR sistemi inceledik. OFDM' e dayanan uydu-yer bağı olarak Dijital Ses Yayım sistemi göz önüne alınmıştır. 2% hizmet niteliği ve 2.86 saniyelik bir ortalama konuşma süresi için sistemin destekleyeceği kullanıcı sayısı 315000 olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRAFFIC ANALYSIS AND MODELING IN PMR SYSTEMS Başak Can M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hayrettin Köymen July 2003 Reliable knowledge of traffic in PMR (Private Mobile Radio) systems is essential for assessing the issues in migration from analog to digital and trunked PMR systems. In this work, we investigated two concepts. First, we modeled the service time distribution of conventional PMR networks by using teletraffic data of a conventional PMR network. It is found that the density of the service time is a shifted exponential which is delayed by 0.7 second. The mean service time is about 2.5 seconds. We showed that voice call arrivals to a transmission trunked PMR network are not Poisson distributed. Analytical and simulation methods based on M/G/C (a C server queue with Poisson input and general service) models may not model the system as well as G/G/C (a C server queue with general input and general service) models. Several trunked PMR systems have been designed over the last decade, most of which have symmetric downlink and uplink channel capacities. These systems may not be spectrally efficient in case of group or broadcast-based voice and data calls, a common feature of PMR systems. Second, we studied a new asymmetric PMR system comprising of a wideband OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing)-based downlink, such as Digital Audio Broadcasting (DAB) system. We found that for 2 % GoS and a mean service time of 2.86 second, PMR users that can be supported by the proposed system is 315000. m