Capacity and spectrum efficiency analysis of an asymmetric PMR system with DAB downlink
DAB uydu-yer bağı olan asimetrik bir PMR sisteminin kapasite ve spektrum verimliliği analizi
- Tez No: 139321
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA İDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: PMR, spektrum verimliliği, dijital ses yayım (DAB), OFDM, geniş bantlı uydu-yer bağı. vı, private mobile radio (PMR), spectrum efficiency, digital audio broadcasting (DAB), orthogonal frequency division multiplexing (OFDM), broadband downlink. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET DAB UYDU- YER BAĞI OLAN ASİMETRİK BİR PMR SİSTEMİNİN KAPASİTE VE SPEKTRUM VERİMLİLİĞİ ANALİZİ Ersin Şengül Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Y. Ziya İder Ağustos, 2003 Son birkaç on yıl içerisinde değişik PMR (Private Mobile Radio) sistemleri dizayn edilmiştir ve bunların hepsi simetrik uydu-yer ve yer-uydu kanal kapasitesine sahiptir. Bu simetri yüzünden, yukarıda bahsedilen sistemler, grup (onaylanmış ya da onaylanmamış) ve yayın konuşmaları gibi sadece PMR sistemleri tarafından desteklenen değişik tipte servisler göz önüne alıdığmda, spektrum bazında verimli olmayabilirler. Bu tezde, günümüzdeki dijital demetlenmiş PMR sistemlerinin sahip olduğu kapasite ve spektrum verimliliğinden daha iyi kapasite ve spektrum verimliliğine ulaşmak için, OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing)' e dayalı, geniş bantlı, geniş alan kaplamak uydu-yer bağı ve dar bantlı yer-uydu bağından oluşan yeni bir asimetrik PMR sistemi önerilmiştir. Bu tez, önerilen sistemin spektrum verimliliği açısından en verimli sistem olduğu kabul edilen TETRA (Terrestrial Trunked Radio) sistemiyle spektrum verimliliği bazmda karşılaştırılmasının dışında, önerilen sistemin sadece uydu-yer bağı konuşmaları açısından sistem kapasitesi analizi üzerine yoğunlaşmıştır. Bu çalışmada, uydu-yer bağı olarak DAB (Digital Audio Broadcasting) kullanılarak önerilen sistemin performans ve kapasitesini inceledik. Ayrıca, öyle bir sistemin kapasitesini, ses aktivite algılaması ve istatistiki çoğullama kullanılarak da inceledik. Üstelik, eğer halihazırda kanal bulamayan konuşmaların kanal işgal etmeden önce belirli bir zaman beklemelerine izin verildiğinde, sistemin kapasitesinin önemli bir ölçüde arttığım gösterdik. Sistemin demetleme verimüliğinin yüksek olduğu gösterildi, zaten tüm kullanıcıların geniş bantlı uydu-yer bağında hali hazırda bulunan kanal havuzunu kullanabildiği varsayılmıştır. Önerilen sistemin ve standart TETRA sisteminin spektrum verimliliği, değişik trafik yükleri, hücre büyükleri ve topak sayısı bazında nümerik örnek çalışmalarıyla karşılaştınl- mıştır. Önerilen sistemin, topak sayışma göre, daha verimli olduğu optimum nokta belirlendi. Gerçekçi bir PMR senaryosu için, önerilen sistem 5 topağa kadar, yani 35 hücreye kadar daha verimli olduğu gösterildi ve dolayısiyle sistemin gerçekçi ortamlarda verimli bir şekilde kullanabileceği sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CAPACITY AND SPECTRUM EFFICIENCY ANALYSIS OF AN ASYMMETRIC PMR SYSTEM WITH DAB DOWNLINK Ersin Şengül M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Y. Ziya İder August, 2003 Different trunked Private Mobile Radio (PMR) systems have been designed over the last several decades, all of which have symmetric downlink and uplink channel capacities. Due to this symmetry, those systems may not be spectrally efficient in case of different types of services which are only supported by PMR systems, such as group (acknowledged or unacknowledged) and broadcast calls, either voice or data. In this thesis, a new asymmetric trunked PMR system comprising an OFDM based broadband, wide-area downlink and a narrowband cellular uplink, is proposed to achieve a higher capacity and higher spectral efficiency than current digital trunked PMR systems have. This thesis concentrates on the system capacity analysis of the proposed system associated only with the downlink part for voice communications, as well as the spectrum efficiency comparison of the proposed system with the Terrestrial Trunked Radio (TETRA) system, which is accepted as the spectrally most efficient PMR system. In this study, we study the performance and capacity of the proposed system using Digital Audio Broadcasting (DAB) downlink, hi particular, we study the capacity of such a system for voice calls using voice activity detection and statistical multiplexing. Moreover, we show that, the capacity of the system can significantly increase, if the incoming calls, which 111cannot find an available channel, are allowed to wait a certain amount of time before occupying a channel. The system is shown to have high trunking efficiency since all users are assumed to use the pool of channels available in the wideband downlink. Spectral efficiency of the proposed system and a standard TETRA system are compared using numerical case studies against different traffic loads, cell sizes and number of clusters. The optimum point, with respect to number of clusters, up to which the proposed system is more efficient, is determined. It is shown that for a realistic PMR scenario the proposed system is more efficient up to 5 clusters, i.e. 35 cells, and therefore it can be concluded that the proposed system can be used efficiently in realistic situations.