Aktuzla (Malazgirt-Muş) florası
The Flora of (Malazgirt-Muş)
- Tez No: 139528
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFİ BEHÇET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Aktuzla, Malazgirt, Van, Türkiye, Flora, Aktuzla, Malazgirt, Muş Turkey. m
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET AKTUZLA (MALAZGIRT-MUŞ) FLORASI ALMANAR, Selçuk Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Lütfi BEHÇET Haziran 2003, 92sayfa Bu çalışma Aktuzla (Malazgirt-Muş) Florası üzerine bir araştırmayı içermektedir. Araştırma alanından 2000 ve 2002 yılları arasında gerçekleştirilen bu araştırmanın arazi çalışmaları ile yaklaşık 1200 bitki örneği toplandı. 53 familya ve 247 cins'e ait 421 tür, 52 alttür ve 32 varyete olmak üzere toplam 505 takson tespit edildi. Belirlenen taksonlardan 45 'i B9 karesi için yeni kayıttır. Iran-Turan fıtocoğrafık bölgesinde yer alan çalışma alanında tespit edilen türlerin fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı şöyledir: Iran - Turan elementi 196 (% 38.81), Avrupa - Sibirya elementi 37 (% 7.32), Akdeniz elementi 16 (% 3.16), Öksin elementi 4 (% 0.79), Hirkan-öksin elementi 2 (% 0. 39) ve çok bölgeli veya fıtocoğrafık bölgesi bilinmeyenler 250 (% 49.53)'dır. Alandan toplam 39 (% 7.72) endemik takson belirlenmiştir. 505 taksonun l'i Pteridophyta, 504'ü Spermatophyta üyesidir. Spermatophyta üyelerinin tamamı Angiospermae üyesidir. Angiospermae üyelerinin 43 l'i Dicotyledoneae ve 73'si Monocotyledoneae sınıflarına aittir. İçerdikleri takson sayılarına göre alanda en büyük ilk 10 familya sırasıyla; Asteraceae 82 (% 16.00), Fabaceae 51 (% 10.01), Brassicaceae 44 (% 8.71), Lamiaceae 44 (% 8.71), Poaceae 33 (% 6.53), Liliaceae 24 (% 4.75), Caryophylaceae 22 (% 4.00), Scrophulariaceae 19 (% 3.76), Boraginaceae 18 (% 3.56) ve Apiaceae 17 (% 3.36),'dir. En çok takson içeren cinsler sırasıyla; Astragalus 12 (% 2.37), Salvia 12 (% 2.37), Silene 10 (% 1.98), Artemisia 8 (% 1.58), Alyssum 8 (% 1.58), Vicia 7 (%1.38), Centaurea 7 (% 1.38), Ranunculus.! (% 1.38), Gagea 7 (% 1.38), Anchusa 6 (% 1.18), Lathyrus 6 (% 1.18), Onobrychis 6 (% 1.18), Papaver 6 (% 1.18)'dir. Tespit edilen taksonların Raunkiaer hayat formları sistemine göre dağılımı şöyledir. Hemikriptofitler 272 (% 53.86), terofitler 110 (% 21.78), kriptofıtler 64 (% 12.67), kamefitler 45 (% 8.91), fanerofıtler 14 (% 2.78)'dir. Çalışmada belirlenen taksonlardan 12'sinin bilinen özelliklerinden farklılık gösteren çeşitli varyasyonlar ile bazı bilinmeyen özellikleri ortaya kondu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE FLORA OF AKTUZLA (MALAZGIRT-MUŞ) ALMANAR, Selçuk MSc, Biology Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Lütfi BEHÇET June 2003, 92 pages A result of the area investigations carried out between 2000 and 2002, 1200 plant specimens have been collected. As a result of the taxonomic investigation of these materials 421 species, 52 subspecies and 32 varieties belonging to 247 genus, 53 families were determined. A total of 505 taxa have been collected from the area. Out of these 45 are new records for B9 grid square. The distribution of the taxa in phytogeographic regions are as follows: Irano - Turanian 196 ( % 38.81), Euro - Siberian 37 ( % 7.32 ), Mediterranean 16 (% 3.16 ), Euxine 4 (% 0.79), Hirkan- Euxine 2 (% 0.39) and unknown phytogeographic elements 250 (% 49.53). A total 39 (% 7.72) endemic species have been collected from the area. 1 species of the total 505 taxa belong to Pteridophyta division and 504 taxa belong to Spermatopyhta division.All members of Spermatophyta are Angioospermae members. 431 taxa of Angiospermae are included in Dicotyledoneae and 73 taxa are included in Monocotyledonae. According to their taxa content, the greatest 10 families are ordered as follows: Asteraceae 82 (% 16.00), Fabaceae 51 (% 10.01), Brassicaceae 44 (% 8.71), Lamiaceae 44 (% 8.71), Poaceae 33 (% 6.23), Liliaceae 24 (% 4.75), Caryophyllaceae 22 (% 4.00), Scrophnariaceae 19 (% 3.76), Boraginaceae 18 (% 3.56) and Apiaceae 17 (% 3.36). The greatest genera are ordered as follows: Astragalus 12 (% 2.37), Salvia 12 (% 2.37), Silene 10 (% 1.98), Artemisia 8 (% 1.58), Alyssum 8 (% 1.58), Vicia 7 (%1.38), Centaurea 7 (% 1.38), Gagea 7 (% 1.38), Ranunculus 7 (% 1.38), Anchusa 6 (% 1.18), Lathyrus 6 (% 1.18), Onobrychis 6 (% 1.18), Papaver 6 (% 1.18). When the flora of the area is analysed by Rauinkiaer's life forms, such distribution comes to fore: it is noted that hemicrytophytes 272 (% 53.86), therophytes 110 (% 21.78), cryptophytes 64 (% 12.67), chamaephytes 45 (% 8.91), phanerophytes 14 (% 2.78). In 12 taxa mentioned in our study definitions of the taxa of Turkey's and, in some cases, the neighbour countries' flora are reported to have been diverse in terms of different variations and some unknown particularities.