Van Gölü havzası arazi örtüsünün uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemi teknolojilerinden yararlanarak belirlenmesi
Identifying the catchment land cover of Lake Van by remote sensing and geographic information system
- Tez No: 139544
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ İSMAİL İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: NOAA-AVHRR, Vejetasyon, NDVI, NOAA-AVHRR, Vegetation, NDVI in
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET VAN GOLÜ HAVZASI ARAZİ ÖRTÜSÜNÜN UZAKTAN ALGILAMA VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ TEKNOLOJİLERİNDEN YARARLANARAK BELİRLENMESİ GEDİK, İbrahim Yüksek Lisans Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Ş. İsmail İPEK Kasım 2002, 46 Sayfa. Van Gölü Havzası'nda Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos 2001 tarihlerinde yapılan bu araştırma çalışmasında, NDVI metoduna göre arazi örtüsünün belirlenmesi amaçlanmıştır. NOAA-AVHRR uydu görüntüleri kullanılmıştır. Su; su kenarı, sahil, sığ su, sazlık, ıslak toprak; kar; örtüsüz çıplak toprak, kuru tarım; kuru tarım alanı, mera; yükseltisi fazla dağlık alan, çıplak toprak; bitki örtüsü fazla, sulak terim alanı, mera; Tarım alanı; yoğun ve sulak tarım alanı, ormanlık ve bulutluluk etkisi olmak üzere 10 sınıfa ayrılarak bu sınıfların hangi ayda, hangi oranlarda olduğu ve NDVI değerleri araştırılmıştır. Araştırmada en yüksek NDVI Temmuz ayında 0.19 ile en yüksek, Ağustos ayında ise 0.14 en düşük değer belirlenmiştir. Vejetasyon yoğunluğu en fazla %25.53 ile Ağustos ayında, en düşük %9.21 ile Mayıs ayında olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IDENTIFYING THE CATCHMENT LAND COVER OF LAKE VAN BY REMOTE SENSING AND GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEM GEDIK, Ibrahim MSc, Agricultural Structure and Irrigation Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ş. Ismail ÎPEK November 2002, 46 pages. This project was carried out to identify the area land cover of Lake Van by the method of NDVI in May, June, July and Agust 2001. NOAA-AVHRR satellite data were used. 10 categories.which are water; water edge, coastal, shallow water, morass, wet soil; snow; uncovered and bare soil, dry agriculture; dry agriculture area, grassland; high and mountainous region, bare soil, field that has a lot of plant cover, watery agriculture field, grassland; agriculture zone; compact and watery agriculture region, effect of being foresty and cloudy, were examined then value of these measurements and NDVI rates were analysed according to the months. In this research the highest NVDI value was 0.19 in July and the lowest one was 0.14 in Agust. Maximum vegetation density in August as 25.53% and minimum level in May as 9.21% were measured.