Van Gölü doğusu Hıdır-Kevenli-Gedelova köyleri dolayında yüzeylenen paleosen-eosen çökellerinin stratigrafisi ve paleontolojisi
The Stratigraphy and paleontology of the outcropped paleocene and eocene sediments in Hıdır-Kevenli-Gedelova villages, east of Lake Van
- Tez No: 139545
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ÖRÇEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Van, Paleontoloji, Stratigrafi, Foraminifer, Tanesiyen, Paleosen, Eosen, Van, Paleontology, Stratigraphy, Foraminifera, Thanetian, Paleocene, Eocene. m
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET VAN GÖLÜ DOĞUSU HTOIR-KEVENLİ-GEDELOVA KÖYLERİ DOLAYINDA YÜZEYLEYEN PALEOSEN-EOSEN ÇÖKELLERİNİN STRATİGRAFİSİ VE PALEONTOLOJİSİ BAY KAL, Meltem Yüksek Lisans Tezi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof Dr. Sefer ÖRÇEN Mart 2003, 86 sayfe Bu çalışmada Van ilinin kuzeyinde Paleosen-Eosen zaman aralığında, sığ platformda çökelmiş bol fosilli neritik kireçtaşlanndan oluşan Toprakkale formasyonu, pelajik çökellerden oluşan Tekmal formasyonu, neritik kireçtaşlanndan oluşan Çobanoğlu formasyonu ve birbirleri ile tektonik ilişkili değişik yaşta kayaç kütlelerinden oluşan Dirbi karışığı kaya birimlerinin stratigrafisi ve paleontolojisi incelenmiştir. inceleme alanında yaygın olarak yüzeyleyen Toprakkale formasyonunda; Anatoliella özalpiensis SireL Fallotella (Fallotella) kochanskae persica Hottinger ve Drobne, Karsella hottingeri Sirel, İdalina sinjarica Grimsdale, Glomaheolina primaeva Reichel, Glomaheolina pilula Hottinger ve Drobne, Kathina seheri Smout, Sakesaria dukhani Smout, bentonik foraminifer topluluğu tanımlanmıştır. Alt-Orta Eosen yaşlı Tekmal formasyonunda Planoratalites pseudomenardii Bolü, Acarinina topilensis Cushman, Morozovella aragonensis Nuttall, Morozovella aequo Cushman, Subbotina pseudobulloides Plummer, foraminiferleri saptanmıştır. Orta Eosen yaşlı Çobanoğlu formasyonunda; Nummulites beaumonti d'Archiac and Haime, Alveolina sp., Spirolina sp., Opertorbitolites sp., Mississippina sp., Miscellanea sp., Assilina sp., Nıanmıdites sp., bentonik foraminiferleri tanımlanmıştır. Üst Eosen yaşlı Dirbi karışığında ise; Turborotalia cerromolensis cerrovzolensis Cole, Acarinina topilensis Cushman, Morozovella velascoensis Cushman, Globigerinatheka sp., planktonik foraminiferleri bulunmuştur. Paleosen - Eosen zaman diliminde tanımlanmış olan çökel yada kompleks kaya birimlerinde; Tanesiyen (Üst Paleosen)'de resifel karakterde sığ karbonat şelfini karakterize eden idalina sinjarica Grimsdale - Miscellanea bentonik foraminifer biyofâsiyesi, Lütesiyen (Orta Eosen)'de göreli derinleşen bir karbonat şelfi ortamını karakterize eden Ntanmulites - Discocyclina bentonik foraminifer biyofâsiyesi ve Ipreziyen - Lütesiyen (Alt - Orta Eosen)' de derin şelf havzaya geçiş kuşağı yada havza ortamını karakterize eden Acarinina - Morozovella planktonik foraminifer biyofâsiyesi ayırtianmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE STRATIGRAPHY AN PALEONTOLOGY OF THE OUTCROPPED PALEOCENE AND EOCENE SEDIMENTS IN HIDIR- GEDELOVA-KEVENLt VILLAGES, EAST OF LAKE VAN BAYKAL, Meltem MSc, Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof Dr.Sefer ÖRÇEN March 2003, 86 pages The Toprakkale formation, deposited in shallow with abundant fossil content, developed from solely neritic limestone; the Tekmal formation constituting pelagic deposits, along with Çobanoğlu formation formed on neritic limestone, and the Dirbi complex, consisting tectonically related rock masses at various ages, all described in the time span of Paleocene-Eocene in the North of Van Town, studied within this research. Foraminifera such as Anatoliella özalpiensis Sirel, Fallotella (Fallotella) kochanskae persica Hettinger and Drobne, Karsella hottingeri Sirel, Idalina sinjarica Grimsdale, Glomalveolina primaeva Reichel, Glomalveolina pilida Hottinger and Drobne, Kathina seheri Smout, Sakesaria dukhani Smout, in the Tanesiyen aged Toprakkale formation; Planoratalites pseudomenardii Bolli, Acarimna topilensis Cushman, Morozovella aragonensis Nuttall, Morozovella aequo Cushman, Subbotina pseudobulloides Plummer, in the Lower-Middle Eocene aged Tekmal formation; Nummulites beaumonti d'Archiac and Haime, Alveolina sp., Spirolina sp., Opertorbitolties sp., Mississippina sp., Miscellanea sp., Assilina sp., Nummulites sp., in the Upper Eocene aged Çobanoğlu formation, Tutborotalia cerroazolensis cerroazolensis Cole, Acarimna topilensis Cushman, Morozovella velascoensis Cushman, Globigerinatheka sp., in the Upper Eocene-Oligocene Dirbi complex were defined repectively. In Paleocene - Eocene aged sedimentary rocks; Idalina sinjarica - Miscellanea benthic foraminifera bio&cies which characterise ree&l shallow carbonate shelf in Thanetian (Upper Paleocene), Nummulites - Discocyclina benthic foraminifera biofâcies which characterise a deeping carbonate shelf in Lutetian (Middle Eocene) and, Morozovella - Acarimna planthic foraminifera bio&cies which characterise basin environment, in Ypresian - Lutetian (Lower - Middle Eocene ) were determined.