Süper iletkenlik ve kuantumsal girişim kavşakları
Superconducting quantum interference device
  1. Tez No: 139559
  2. Yazar: ENGİN MUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ İHSAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Süper iletkenlik (Sc), Yüksek sıcaklık süper iletkenliği (HTSC), Josephson Eklemleri (JJ), Josephson TüneUemesi (JJT), Süper İletkenlik ve Kuantumsal Girişim Kavşaktan (SQUID), Superconductor (Sc), High temperature superconductors (HTSC), Josephson Junctions (JJ), Josephson Junction Tunelling (JJT), Superconducting Quantum Interference Devices (SQUID). in
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET SÜPER İLETKENLİK VE KUANTUMSAL GİRİŞİM KONTAKLARI MUTLU, Engin Yüksek Lisans Tezi, Fizik Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. A. İhsan DEMÎREL Mayıs 2003, 56 sayfa Temelde iki süper iletken elektrot araşma yeterince ince bir yalıtkan levha yerleştirilerek elde edilen süper iletken eklemlerinde iki elektrot arasında oluşan tünel akımının davranışı Josephson eklemi olarak bilinen olguyu ortaya çıkarmaktadır. Bu eklemde oluşan tünel akımının kuantumsal davranışları çok ilginç özellikler ortaya koymaktadır. Bu özelliklerden faydalanarak geliştirilen süper iletkenlik kuantumsal girişim aygıtları (SQUID) ile çok hassas manyetik alan detektörleri geliştirilmiştir. Tıp ve biyoloji alanında organik teşhislerde kullanılmak üzere geliştirilen modern cihazlar da bunlara birer örnek teşkil etmektedirler. Bu çalışmada Josephson ekleminin fiziki yapısına bağlı olarak kuantum özelliklerinin detaylı incelemesi yapılmış ve bu eklemlerle ilgili temel teoriler üzerinde durulmuştur. Bu konu günümüzde süper iletkenlik üzerine yapılan çalışmalarda önemli bir yer tutmaktadır ve halen bazı yeni süper iletken materyalleri üzerinde yeni nitel sonuçlar elde edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUPERCONDUCTING QUANTUM INTERFERENCE DEVICE MUTLU, Engin MSc, Physics Supervisor; AsstProCDr. A. îhsan Demirel May 2003, 56 pages In basic, when an relatively thinner insulator material replaced between two superconducting electrodes tunneling current occurs and that phenomenon is known Josephson junction. This tunnel current's quantum behaving produces very interesting properties. Modified superconducting quantum interference devices (SQUID) enable to make very sensitive magnetic field detectors using these properties. In the medicine and the biology research fields, for organic identifications modern devices are developed by using these kind of modified devices and they are some of many used examples. In this study quantum properties of Josephson junction have been investigated in detail depending on physical structures and fundamental theory related to basic junctions have been explored. Nowadays this subject considerably takes part in the superconductig research areas and in some more new superconducting materials new quantitative data are being obtained.