Akçadağ (Erciş-Van) florası
The Flora of Akçadağ (Erciş-Van)
- Tez No: 139560
- Danışmanlar: DOÇ.DR. LÜTFİ BEHÇET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Akçadağ, Erciş, Muradiye, Van, Türkiye, Flora, Akçadağ, Muradiye, Erciş, Van, Turkey. iii
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma Akçadağ (Erciş-Van) Florası üzerine bir araştırmayı içermektedir. 2000 ve 2002 yılları arasında gerçekleştirilen bu araştırmanın arazi çalışmaları ile yaklaşık 2650 bitki örneği toplandı. 70 familya ve 328 cins'e ait 736 tür, 113 alttür ve 40 varyete olmak üzere toplam 889 tür ve türaltı takson tespit edildi. Bunlardan Campanula radula Fischer'in Türkiye'deki yayılışı ilk defa verildi. Belirlenen taksonlardan 39 takson B9 karesi için yeni kayıttır. İran-Turan fıtocoğrafik bölgesinde yer alan çalışma alanında tespit edilen türlerin fıtocoğrafik bölgelere göre dağılımı şöyledir: Iran - Turan elementi 315 (% 35.47), Avrupa-Sibirya elementi 62 (% 6.98), Akdeniz elementi 26 (% 2.92), Öksin elementi 17 (% 1.91) ve Hirkan-öksin elementi 9 (% 1.01) ve çok bölgeli veya fitocoğrafık bölgesi bilinmeyenler 460 (% 51.68)'dur. Alandan toplam 75 (% 8.45) endemik takson belirlenmiştir. 889 taksonun 4'ü Pteridophyta, 885'ü Spermatophyta üyesidir. Spermatophyta üyelerinden 3'ü Gymnospermae ve 882'i Angiospermae üyesidir. Angiospermae üyelerinin 734'ü Dicotyledoneae ve 148M Monocotyledoneae sınıflarına aittir. İçerdikleri takson sayılarına göre alanda en büyük ilk 10 familya sırasıyla; Asteraceae 142 (% 16), Brassicaceae 69 (% 7.76), Fabaceae 68 (% 7.65),Poaceae 68 (% 7.65), Lamiaceae 56 (% 6.30), Caryophyllaceae 52 (% 5.85), Scrophulariaceae 42 (% 4.72), Liliaceae 41 (% 4.61), Borctinaceae 36 (% 4.05), Rosaceae 32 (% 3.60). En çok takson içeren ilk 10 cins sırasıyla; Astragalus 29 (% 3.26), Ranunculus 18 (% 2.02), Silene 17 (% 1.91), Veronica 16 (% 1.80), Centaurea 14 (% 1.57), Allium 10 (% 1.12) Trifolium 10 (% 1. 12), Tanacetum 10 (% 1.12), Onosma 9 (% 1.01), Tripleurospermum 9 (% 1.01). Tespit edilen taksonlann Raunkiaer hayat formları sistemine göre dağılımı şöyledir; Hemikriptofitler 454 (% 51.12), terofıtler 184 (% 20.60), kriptofıtler 123 (% 13.85), kamefıtler 101 (% 1 1.37) ve fanerofıtler 27 (% 3.04). Çalışmada belirlenen taksonlardan 33 'ünde bilinen özelliklerinden farklılık gösteren çeşitli varyasyonlar ile bazı bilinmeyen özellikleri ortaya kondu. Bu çalışma ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü herbaryumunda (VANF) üyesi bulunmayan 2 familya, 10 cins, 50 tür, 4 alttür ve 4 varyeteye ait örnekler söz konusu herbaryuma kazandırılarak herbaryum çeşitliliği ve örnek sayısına katkıda bulunuldu.
Özet (Çeviri)
A result of the area investigations carried out between 2000 and 2002, 2650 plant specimens have been collected. As a result of the taxonomic investigation of these materials 736 species, 1 13 subspecies and 40 varieties belonging to 328 genus and 70 families were determined. A total of 889 taxa have been collected from the area. Campanula radula Fischer's distribution in Turkey is first recorded. Out of these 39 taxa are new records for B9 grid square. The distribution of the taxa in phytogeographic regions are as follows: Irano - Turanian 3 1 5 ( % 35.47), Euro - Siberian 62 ( % 6.98 ), Mediterranean 26 (% 2.92 ), Euxine 17 (% 1.91), Hyrcano-Euxine 9 (% 1.01) and unknown phytogeographic elements 460 (% 51.68). A total 75 (% 8.45) endemic species have been collected from the area. 4 species of the total 889 taxa belong to Pteridophyta division and 885 taxa belong to Spermatophyta division. Gymnospermae and Angiospermae subdivisions have 3 and 882 taxa. 734 taxa of Angiospermae are included in Dicotyledoneae and 148 taxa are included in Monocotyledoneae. According to their taxa content, the greatest 10 families are ordered as follows: Asteraceae 142 (% 16), Brassicaceae 69 (% 7.76), Fabaceae 68 (% 7.65), Poaceae 68 (% 7.65), Lamiaceae 56 (% 6.30), Caryophyllaceae 52 (% 5.85), Scrophulariaceae 42 (% 4.72), Liliaceae 41 (% 4.61), Boraginaceae 36 (% 4.05), Rosaceae 32 (% 3.60). The greatest 10 genera are orderec- as follows: Astragalus 29 (% 3.26), Ranunculus 18 (% 2.02), Silene 17 (% 1.91), Veronica 16 (% 1.80), Centaurea 14 (% 1.57), Allium 10 (% 1.12), Trifolium 10 (% 1. 12), Tanacetum 10 (% 1.12), Onosma 9 (% 1.01), Tripleurospermum 9 (% 1.01). When the flora of the area is analysed by Rauinkiaer's life forms, such distribution comes to fore: it is noted that hemicrytophytes 454 (% 51.06), therophytes 184 (% 20.69), cryptophytes 123 (% 13.83), chamaephytes 101 (% 1 1.36), phanerophytes 27 (% 3.03). In 33 taxa mentioned in our study definitions of the taxa of Turkey's and, in some cases, the neighbour countries' flora are reported to have been diverse in terms of different variations and some unknown particularities. With this study it is contributed to the herbarium variety and to the sample numbers by making herbarium to have samples that belong to 2 families, 10 genus, 50 species, 4 subspecies, and 4 varieties which do not have members in the herbarium of Biology Department of Yüzüncü Yıl University (VANF).