Mimari tasarımda geleneksel ve gelişmiş ahşap strüktür elemanlarının rolü
The Part of traditional and developed timber structure elements in architecture design
  1. Tez No: 139629
  2. Yazar: SİNAN SEVİMLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DÜZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ahşap, Endüstri, Tabakalı Tutkallı Ahşap, Timber, Industry, Glulam (Glued laminated timber) and LVL (Laminated Value Lumber). XI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET Günümüz teknolojisinin ürünleri, hayatımızın her alanında yararlı olmaktadır. Doğa, canlılara çeşitli şekillerde etkilerini verdiği gibi, çözüm olanaklarım da bilimin ve insanlığın önüne sunmaktadır. Bu durumda önemli olan, çözümün doğru yerde bulunarak uygulanmasıdır. Mimar, fiziksel çevre tasarımında, barınma, korunma, yaşama, vs. eylemlerini sağlayan yapıların, fonksiyonel, konstrüktif ve estetik problemlerini çözümlemek durumundadır. Bu çalışma, tasarım sürecinde karşılaşılan problemlerden biri olan yapı malzemesi seçimine yardımcı olacaktır. Araştırmanın ana konusu ağaçtan elde edilen ahşabın çeşitli teknikler kullanılarak birleştirilmesi sonucu yapılarda konstrüksiyon ve strüktür malzemesi olarak kullanılmasıdır. Çalışmanın birinci bölümünde Amaç, Kapsam ve Yöntem anlatılmıştır. İkinci bölümde, ağacın anatomik, mikroskobik, kimyasal ve mekanik yapısı incelenerek, ağaç sınıflandırılmıştır. Ağacın sınıflandırılmasında açıklanan ağaç gruplarının renk, doku, vs. gibi ayırdedici özelliklerine değinilerek ağaç ve ağacın yapısındaki kusurlar tanımlanmıştır. Üçüncü bölümde, ağacın ahşap elemanlara dönüşümünün tarihsel süreci Türkiye ve Dünyadan örnekler ile anlatılmıştır. Ahşap malzemenin çeşitli üretim ve işleme metotları ile ahşap kullanımında yangın dayanımı ve ön koruma işlemleri açıklanmıştır. İhtiyaca göre biçilmiş ve ön koruması yapılmış ahşabın çeşitli kullanım alanları anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, endüstri devrimiyle beraber bulunan birleşim malzemeleri incelenmiş olup, ahşabın endüstriyel olarak birleştirilmesi anlatılmıştır. Endüstri ürünü olan tutkal türleri ve özellikleri açıklanarak, ahşabın çeşitli kullanımları tanıtılmıştır. Tabakalanmış ahşap düşüncesinin kaynağı olan kontrplâk malzeme açıklanmış, tabakalı tutkallı ahşap yapı teknolojisi ve yapı sistemleri çizimli ve resimli örnekler ile tanımlanmıştır. Beşinci bölümde, birleştirilerek kullanılan ahşabın statik olarak incelenmesinde, özellikle malzemenin deprem dayanımı açıklanmış olup, yapı konstrüksiyonu için uygun ağaç türünün seçiminde dikkat edilecek kriterler ve birleştirilmiş ahşap yapı elemanları ile oluşturulmuş yapı sistemlerinin mimari tasarımda sağladığı çözüm olanakları ile avantaj ve dezavantajları çizimli ve resimli örnekler yardımıyla açıklanmıştır. Altıncı bölümde, araştırmada elde edilen bilgilere dayanılarak sonuçlar açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nowadays technology products are useful in every areas of our life. The nature gives its effects in various ways and also presents possibilities of solution to science and humanity. In that case, the important is to be applied solution finding right one. The architect has to solve functional, constructive and esthetic problems of constructions which provide taking shelter, being protected and living etc. actions. This study helps choosing of structure materials that it is one of problems in design process. Main subject of this study is usage of timber that made of wooden, joining it with kind of techniques and using it as a construction element. In the first part of this study, it is explained the aim, the scope and the method. In the second part, timber is classified with examining anatomical, microscopic, chemical and mechanical structure of it. Wood and its defects are defined with touching on characteristics (color, tissue etc.) of wood groups that have explained in classification of wood. In third part, it is explained historical process of transforming wood to timber with examples from The Earth and Turkey. It is related various methods of production and process of timber material and it is mentioned fire resistance and preservation process in using timber. It is explained using areas of just hewed and preserved timber. In fourth part, it is examined members of junction which are discovered in the Industry Revolution and is explained joining of timber in industry area. It is told type and properties of glues which are industry product and is presented various usages of timber. It is explained plywood material which is source of glulam timber idea and is described construction systems and Glulam building technology with sample drawing and picture. In fifth part, it is specially explained earthquake resistance of timber in static examination of Glulam, criterions that must be careful choosing wood type for building construction, possibilities of solution in architectural design of timber with using Glulam and its advantages and disadvantages with sample drawing and picture. In sixth part, it is explained results that have provided data in research.