Chlamydomonas reinhardtii yeşil alginde ağır metal stresi varlığında ısı şoku proteini ve metallotiyonin ekspresyonunun incelenmesi
Expression analysis of heat shock protein and metallothionein against heavy metal stress in Chlamydomonas reinhardtii green algae
- Tez No: 139628
- Danışmanlar: PROF. DR. NEZHUN GÖREN, PROF. DR. ABDUL REZZAK MEMON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Chlamydomonas reinhardtü. metallotiyonin, ısı şoku proteini, ağır metal stresi, gen ekspresyonu, Chlamydomonas reinhardtii, metallothionein, heat shock protein, heavy metal stress, gene expression
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Bu çalışmada bitkilerle ilgili bir çok çalışmada model organizma olarak kullanılan ve ağır metallerin biyolojik olarak temizlenmesinde kullanılma potansiyeline sahip tek hücreli yeşil alg Chlamydomonas reinhardtü' nin farklı suşları kullanılmıştır. Öncelikle bakır metalinin suşların üremesi üzerindeki etkisini belirlemek, daha sonra üremenin eksponensiyel fazındaki hücrelere bakır uygulayarak alg hücresinin ağır metal toplama kapasitesini saptamak ve son olarak bakır, kadmiyum ve kurşun uygulanan suşlarda bu metaller varlığında ısı şoku proteini ve metallotiyonin ekspresyonunu incelemek amaçlanmıştır. Chlamydomonas reinhardtiı yeşil alginin farklı suşlarına ağır metal stresi verilmesi halinde, bu metalin hücre üremesi üzerindeki etkisi gözlemlenmiştir. Bu amaç doğrultusunda farklı konsantrasyonda bakır varlığındaki üreme eğrileri çizilmiştir. Artan metal konsantrasyonlarının hücre çoğalması üzerinde inhibe edici etkisinin olduğu anlaşılmıştır. Alg hücresinin ağır metal toplama kapasitesini belirlemek için hücrelere 24 saat boyunca farklı konsantrasyonlarda bakır uygulandığında, artan konsantrasyonlarda biyokonsantrasyon faktörünün azaldığı ve biriktirilen bakır miktarının arttığı gözlenmiştir. Ağır metal stresine karşı hücresel detoksifikasyon metallotiyonin ve ısı şoku proteini MSP70'in ekspresyonu incelenerek araştırılmıştır. İsı şoku şaperon proteini HSP70B'nin Chlamydomonas reinhardtü alginde ısı şoku stresinin yanı sıra ağır metal stresiyle de indüklenip indüklenmediği RNA düzeyinde araştırılmıştır. Uygulanan metal konsantrasyonlarında herhangi bir indüksiyon görülmemiştir. Farklı konsantrasyonlarda bakır varlığında yetiştirilen Chlamydomonas reinhardtü suşlarından. belirli zaman aralıklarında örnekler alınarak, indüklenmesi beklenen metallotiyonin (MT-lb) geninin RNA ve protein düzeyinde ekspresyonu incelenmiştir. Belirli bir konsantrasyondan (>100 uM) sonra, artan konsantrasyonların metallotiyonin düzeyinde artışa yol açtığı belirlenmiştir. Ayrıca hem metal hem de ısı şoku stresi uygulanan örneklerden elde edilen RNA'lar MT-lb probuyla hibridize edildiğinde, bakır ve kurşunun metallotiyonini güçlü bir şekilde indüklediği. kadmiyum varlığındaki indüksiyonun ise daha zayıf olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, different strains of unicellular green algae Chlamydomonas reinhardtii, which have been used as a model organism for many plant studies and have the potential usage in the bioremediation of heavy metals, had been used. Firstly, determination of the effect of copper chloride concentrations on the growth and heavy metal accumulation capacity of the strains was aimed. In the existence of copper, cadmium and lead metals, investigation of heat shock protein HSP70 and mctallothionein expression was also aimed in this study. The effect of different metal concentrations on the growth of Chlamydomonas reinhardtii cells had been searched and inhibition of cell growth was observed with increasing concentrations of metals. To determine heavy metal accumulation capacity of Chlamydomonas reinhardtii, different copper chloride concentrations were applied to the cells in the exponential growth phase. In raising concentrations, a reduction in the BCF values had been observed in contrast to accumulated copper amount. Expression of metallothionein (MT) and heat shock proteins (HSP70), which are induced in many organisms in response to various stresses including heavy metal stress, were investigated to identify the cellular detoxification mechanisms of Chlamydomonas reinhardtii. The effect of heavy metal application on HSP70 induction was examined but no induction was found. Metallothionein expression pattern of Chlamydomonas reinhardtii cells, grown in TAP medium containing different copper chloride concentrations, had been studied in RNA and protein level. Increased metal concentrations (>1 00 uM) in the medium caused an increment in the level of MT protein. Furthermore, RNA samples extracted from heavy metal and heat shock treated cells were hybridized with probe prepared from MT-lb cDNA. Although a strong induction was observed in the copper and lead treated cells, cadmium did not induced MT expression as much as other metals did.