İstanbul'daki darülhadis ve darülkurra yapılarının mimari değerlendirme ve koruma sorunları
Architectural consideration and conservation problems of the dar al-kurra dar al-hadith buildings in İstanbul
- Tez No: 139634
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: darülkurra, darülhadis vııı, dar al-kurra, dar al-hadith IX
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Darülhadis ve darülkurra yapıları üzerine bir araştırmayı kapsayan bu çalışma, giriş bölümü dışında 6 ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, konunun amacı, kapsamı ve yöntemi açıklanmaktadır. İkinci bölümde, darülkurralanm tanımı yapılmış, bir eğitim kurumu olarak yapılan incelenmiştir. îlk darülkurralardan Osmanlı darülkurralarına uzanan süreçte mimari gelişimleri ele alınmış, mekansal ve yapısal özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise, darülhadislerin tanımı yapılmış, bir eğitim kurumu olarak yapıları incelenmiştir. İlk darülhadislerden Osmanlı darülhadislerine uzanan süreçte mimari gelişimleri ele alınmış, mekansal ve yapısal özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Dördüncü bölümde, Valide Kethüdası Mehmet Efendi Darülhadisi ve yakın çevresi tanıtılmaya çalışılmıştır. Karaköy çevresi tanıtılırken bölgenin topografik durumu, tarihsel gelişimi ve fiziksel olarak nasıl biçimlendiği ele alınmıştır. Valide Kethüdası Mehmet Efendi Darülhadisi 'nin yapım tarihi, yaptıranı incelendikten sonra mekansal, yapısal, cephe özellikleri ele alınmıştır. Bu amaçla, darülhadisin rölöve, restitüsyon projeleri hazırlanmıştır. Beşinci bölümde, darülhadisdeki fonksiyonel, strüktürel ve malzemeye yönelik hasarlar belirlenmiş ve bu hasarları oluşturan nedenler aktarılmıştır. Darülhadisde bu hasarlara karşı yapılacak müdahaleler belirlenerek, restorasyon projesi hazırlanmıştır. Altıncı bölümde, koruma önerileri geliştirilerek, darülhadise verilecek işlev ve bu işlevin gerektirdiği donanım belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma yedinci bölümle, darülkurra ve darülhadislerin mimari değerlendirilmesi yapılarak ve koruma sorunlarına değinilerek sonuçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study which includes a research on dar al-hadith and dar al-kurra buildings, consists of 6 main parts and an introduction part. In the introduction section, the aim, scope, and the method of the subject is explained. In the second section, includes the definition of dar al-kurra and its structure is examined as an education corporation. The architectural development from the first dar al-kurras to Ottoman dar al-kurras is examined. In thethird section, includes the definition of dar al-hadith and its structure is examined as an education corporation. The architectural development from the first dar al-hadiths to Ottoman dar al-hadiths is examined. In the fourth section, the Dar al-hadith of Valide Kethüdası Mehmed Efendi and its near environment is introduced. When introducing Karaköy region, the regions topographic state, historical development and the physical formation is examined. After dar al-hadith's construction date and the person to construct the building is examined, it's architectural properties are taken on hand. To do this dar al-hadith's measured drawing and the restoration project of the building are prepared. In the fifth section, structural, functional and material damages in the dar al-hadith is found out determined and the reason of these damages is conveyed. Things to do against this corruption are decided and restoration project is prepared. In the sixth section, preservation recommendations are developed and an attempt is made to determine the function the dar al-hadith will take. The study ends in the seventh section, reaching a conclusion on the architectural characteristics and the preservation problems of the dar al-kurra and dar al-hadith buildings in Istanbul.