Anıtsal yapılara uygulanabilecek eklerin çeşitlerinin araştırılması ve örneklerle açıklanması
The Research on variations of additons to monumental buildings by giving examples
- Tez No: 139635
- Danışmanlar: PROF. DR. ALTAN AKI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Anıtsal yapılar, koruma, ek yapı tasarımı, yenileme, tarihi çevre, Monumental buildings, preservation, building additions design, renovation, historical environment
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET Toplumların kültürel, sanatsal, sosyal ve ekonomik koşulları hakkında bize geçmişten bilgiler veren anıtsal yapılar, değişen zamanla birlikte gerek insan, gerek doğa tarafından çeşitli müdahalelere maruz kalmışlardır. Anıtsal yapıların korunması ve özgün durumuna döndürülmesi için çeşitli yöntem ve teknikler geliştirilerek gelecek nesillere aktarılması sağlanmıştır. Ancak, mimari anıtların sadece korunması yeterli değildir ve aynı zamanda bir işlev yüklenerek kullanılması gerekir. Yapı strüktürü yapıya verilen işlevden daha uzun yaşar. Bu nedenle anıtsal yapılara yeni bir işlev verileceği zaman ya da kapasitesi mevcut işlevini karşılamaya yetmediği koşullarda ek yapı gerekliliği gündeme gelir. Araştırmanın amacı; anıtsal yapı kavramı ile anıtsal yapılara ek yapı tasarımındaki ilke ve yöntemlerin örneklerle açıklanması olarak belirlenmiştir.... Tezin içeriği aşağıdaki gibi düzenlenmiştir: Bölüm l'de; tezin amaç, kapsam ve yöntemi belirtilmiştir. Bölüm 2'de;“anıt”kavramı ele alınmış ve anıtın geleneksel ve çağdaş tanımları yapılarak, anıtları koruma yollan üzerinde durulmuş, anıtların yıpranması ve yıpranma nedenleri açıklanmıştır. Bölüm 3 'de; koruma kavramına farklı yaklaşımlar ve tarihsel süreç içinde“koruma'' kavramının gelişimi ile koruma yöntemleri araştırılmıştır. Bölüm 4'de; ”anıtsal yapılara ek yapı tasarımı" na etkenler incelenmiş ve geçmişten günümüze ek yapı tasarımına farklı yaklaşımlar üzerinde durulmuştur. Bölüm 5'de; anıtsal yapılara ek yapı tasarımında uygulanan yöntemler örneklerle açıklanmıştır. Ek yapılar, yatay ekler, düşey ekler, yer altında yapılan ekler ve karma ekler olarak sınıflandırılmıştır. Ayrıca, anıtların avlularının örtülmesi, anıtlara eleman eklenmesi ve yıkılmış anıtlara uygulanan ekler de örneklerle açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Monumental buildings, which give people information about the cultural, artistic, social, and economic states of communities, have faced interventions, by people or nature. Many ways have been developed for conservation of monumental buildings and trying to keep them in their original situation; however only conservation of architectural monuments is not always sufficient and they also have to be used by giving them suitable functions. Structures of the buildings live longer than their functions, so it is thought then to expand original building, in the case of lack of space and the need for a new function to be add to the original one. The aim of this research is to explain what the monumental buildings are and what approaches can be used to expand them, by giving examples. The research follows these steps below: In Chapter 1 ; the aim, the contents and the methods of the thesis are stated. In Chapter 2; traditional and contemporary definitions of“monument”and ways to preserve them and reasons for how and why monuments wear out are explained. In Chapter 3; different approaches to“the concept of preservation”and development of“preservation”in historical progression are researched. In Chapter 4;“factors for additions to monumental buildings”and different approaches to building additions from past to present are examined. In Chapter 5; the methods in designing additions to monumental buildings are explained by giving examples of each. Additional buildings are basically classified as horizontal additions, vertical additions, underground additions and mixed additions; except for them covering over the courtyards, partly additions to monuments and the additions to the damaged monuments are explained by examples.