Hamam mimarisi ve Çardaklı hamam koruma önerileri
Public baths architecture and Çardaklı bath
- Tez No: 139633
- Danışmanlar: PROF. DR. REHA GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Hamam mimarisi Çardaklı Hamam, Osmanlı hamamları, çifte hamamlar, hamam kültürü
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Hamam yapılan, antik devirden beri, toplum hayatında ve mimarlık tarihinde önemli yer tutmuştur. Bu çalışmada, hamam mimarisinin tarihsel gelişimi, başta Roma olmak üzere, Bizans ve Osmanlı döneminde, ana hatlarıyla incelenmiştir. 16.yy' a ait bir yapı olan Çardaklı Hamam, Osmanlı hamam mimarisinin özgün örneklerinden biridir. Yapının, Osmanlı hamamları arasındaki tipolojik yerinin belirlenebilmesi amacıyla, araştırma çalışmaları özellikle 16.yy' a kadar görülmüş sıcaklık tipleri etrafında yoğunlaşmıştır. Çardaklı Hamam'ın içinde bulunduğu Kadırga semti, İstanbul kent yerleşimindeki önemi ve mevcut tarihi eserleri göz önünde tutularak, analizler ve tarihçe araştırmaları ile incelenmiştir. Bu bölümde, semtin en önemli tarihi yapılarından olan ve Çardaklı Hamam ile aynı vakfe ait olması nedeniyle öne çıkan Küçük Ayasofya Külliyesi, ayrı bir başlık altında ele alınmıştır. Bu çalışmalar doğrultusunda, Osmanlı hamamları arasında farklı bir yere sahip olan Çardaklı Hamam'ın tarihsel gelişimi, mimari ve yapısal özellikleri, kent dokusundaki konumu, tahrip olma nedenleri ve günümüzdeki durumu nicelenmiş, ileriye dönük koruma önerileri sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
From the archaic period, public baths has an important place in social life and history of the architecture. In this study, the development of Public Baths' architecture analyzed through the main lines in the historical periods of Rome, Byzantine and Ottoman. tit Çardaklı Bath, which belongs to the 16 century, is one of the original model of Ottomans Public Baths. To determine the typological place of this building, the research studies were intensify around the public baths, which has seen till the 1 6* century. Kadırga region, which is the location of the Cardakh Bath, has researched with the analysis and historical studies, within sight with the importance in urban planning of Istanbul and existing historical monuments. In this chapter, Küçük Ayasofya has considered in an exceptional headline, which is one of the most important historical building of this region and belongs to the same foundation with the Çardakh Bath. With the direction of these researches Çardakh Bath that has a special position in Ottoman Baths, has been studied with the historical developments, architectural and structural characteristics, location in urban planning, the demolition reasons and today's situation; and has been trying to present the future protection skills in the conclusion part.Keywords Architecture of the pubfer baths, Çardakh Hamam, Ottoman baths, doubted baths, culture of the pubic baths.