Sebze ve meyvelerdeki pestisit analiz metodlarının geliştirilmesi
The Analysis method development of pesticides present in vegetables and fruits
  1. Tez No: 139636
  2. Yazar: A. MURAT YAYLA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSEL AKÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Pestisit, portakal, çoklu pestisit kalıntı analiz metodu, GC-ECD/NPD, GC-MS xı, Pesticide, orange, multi residue pesticide analysis method, GC-ECD/NPD, GC- MS Xll
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Bu çalışmada portakal örneklerine 150 |i.g/kg konsantrasyonda olacak şekilde katım yapılan farklı guruplara ait 28 pestisitin analizi; çoklu pestisit kalıntı analiz metodu kullanılarak gerçekleştirlimiştir. Pestisit katım yapılan örneklere asetonitril ekstraksiyonu uygulandıktan sonra C-18 ve Florisil katı faz ekstraksiyonu kartuşları ile temizleme (clean up) işlemi gerçekleştirildi. Hazırlanan numune çözeltileri HP-5MS kapiler kolonların kullanıldığı Azot-Fosfor ve Elektron yakalama dedektörlü gaz kromatografisi (GC-ECD/NPD) sistemleri ile tespiti ve miktarsal analizleri gerçekleştirildi. Seçilen pestisitlerin doğrulamaları aynı kolona sahip gaz kromatografisi kütle spektrometresi (GC-MS) sisteminde seçilen iyonları izleme modunda (SİM) gerçekleştirildi. Analizi yapılan pesitisitlerin dedeksiyon limitleri tüm pestisitler için 0,56-26,06 ug/kg arawmda değişmektedir. Numunelere katım yapılan pestisitlerin %86'smm geri kazanımdan %82 ile %138 arasında değişmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study the analysis of orange samples containing 28 pesticides, which belongs to the different groups, were analysed by using multi residue pesticide analysis method. After the application of asetonitrile extraction to the pesticide spiked samples, solid phase extraction clean up by using C-18 ve Florisil cartidges were performed. Prepared sample solutions identified and quantified by using gas chromatographic system which have nitrogen- phosphour selective and electron capture detector (GC-ECD/NPD) with HP5-MS capillarry gas chromatographic column. The positive identifications of selected pesticide was performed by using gas chromatography mass spectroscopy system in selected ion monitoring mode with the same type of capillary gas chromatography column. The detection limits off all pesticides ranges between 0,56-26,06 ug/kg. The recoveries 86% of spiked pesticides ranges between 82% and 138%.