Düzensiz dalga koşulları altında tek koruma tabakalı dalgakıranlarda stabilite
Stability of one armour layer breakwaters under irregular wave conditions
  1. Tez No: 139651
  2. Yazar: KUBİLAY CİHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dalgakıranlar, Accropode, Core-Loc, Stabilite XII, Breakwaters, Accropode, Core-Loc, Stability Xlll
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrolik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Dalgakıranlar, limanlan açık denizden gelen etkilere karşı korumak için inşa edilen deniz yapılarıdır. Bu yapılar yapılış tiplerine göre taş dolgu, monolotik, yüzen ve özel tipli olmak üzere sınıflandırılırlar. Dalgakıran inşaatında bazı durumlarda teknik imkanların sınırlılığı, ulaşım zorluğu ve ekonomik sebeplerden dolayı tabii taş blok kullanma imkanı yoktur. Bu gibi durumlar için koruyucu kaplama tabakasında kullanılabilecek çeşitli suni blok tipleri geliştirilmiştir. Accropode ve Core-Loc bu tip bloklardır. Bu tezin amacı; yapı üzerinde Accropode ve Core-Loc dalgakıranların, düzensiz dalga koşullarında stabilitelerinin incelenmesidir. Deneyler İ.T.Ü İnşaat Fakültesi Hidrolik Laboratuvarı'mda ki dalga kanalında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada dalgakıran topuğundaki su derinliği 0.30, 0.35, 0.40 m olarak değiştirilmiştir. Her su derinliği için farklı özelliklere sahip 17 düzensiz dalga serisi uygulanmıştır. Herbir düzensiz dalga serisi 8 dakika sürmekte ve yaklaşık 500 dalga içermektedir. Hazırlanmış bu tez: Accropode ve Core-Loc 'un düzensiz dalga şartlan altında gerçekleştirilen deneyleri ve sonuçlan kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Breakwaters are structures built to protect the harbors against wave action coming from offshore. These structures are classified rubble mound, monolithic, floating and other types. In some cases, it may not be possible to use natural rocks in the construction of breakwaters due to some technical, transportational and economical limitations. Consequently, a variety of artificial unit types have been suggested for armor layer. Most important of these are Accropode and Core-Loc. The aim of this thesis is to investigate the stabilities of these blocks under irregular waves conditions. The test were performed in the irregular waves channel at the Laboratories of Istanbul Technical University, Civil Engineering Faculty, Department of Hydroulics. The depth were changed as 0.30, 0.35, 0.40 m at toe of the breakwater. Seventeen different series of irregular waves with varying characteristics were applied to each depth. Each series lasted 8 minutes and included approximately 500 waves. The thesis contains the stability tests under irregular waves conditions and their results.