Bursa yerleşimi kanalizasyon sisteminin infoworks modeli ile analizi
Analysis of Bursa urban sewer system with info works model
  1. Tez No: 139652
  2. Yazar: RÜŞTÜ ŞANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRULLAH AĞAÇCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rasyonel metod, hidrograf metodu, kanalizasyon sistemleri, simülasyon, su yüzü profilleri. xu
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrolik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
ÖZET Belirli koşullar altında bir şebeke davranışı, simülasyonlar uygulayarak modellenebilir. Simülasyonlar belirli bir zaman periyodu üzerinde ağ boyunca suyun akış etkilerini test eder, bacaların belirli koşullar altında taşma olasılığı gibi sistem içindeki zayıflıklarını ortaya çıkarır. Bu çalışmada, birleşik kanalizasyon sistemi ve yağmursuyu kanalizasyon sistemi çözümü ile birlikte, Bursa ili Yıldırım ilçesi Hacivat deresi için muhtelif tekerrürlü taşkın piklerinin hesabı klasik bilinen yöntemlerle yapılmıştır. Ayrık sistem yağmursuyu ve birleşik kanalizasyon sistemlerinde yağmursuyu debisinin tayinin de, Rasyonel Metod kullanılmıştır. Çalışılan bölgelerde, çözüm sonuçlan programa aktarılmış ve Info Works CS modeli ile simülasyonlar yapılarak şebeke davranışı belirlenmeye çalışılmıştır. Simülasyonlar birleşik kanalizasyon sisteminde, kurak ve yağışlı hava debisine, yağmursuyu kanalizasyon sisteminde ise yağışlı hava debisine göre yapılmıştır. Simülasyon sonucunda problemli kanallar var ise tespit edilmiş ve gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Ayrıca, Hacivat deresi drenaj alam için, DSİ sentetik birim hidrograf metodu ile muhtelif tekerrürlü taşlan debilerinin hesabı yapılmıştır. Sentetik metotla belirlenen 100 yıllık taşkın pikine göre Hacivat deresinin belirli bir diliminde su yüzü profilleri belirlenmiştir. Info Works CS modeli ile de Hacivat deresi drenaj alam için 100 yıl 24 saatlik yağışa göre simülasyon yapılmış ve su yüzü profili belirlenmiştir. Bilinen metodlarla yapılan hesapların sonuçlan, Info Works CS modeli ile yapılan simülasyon sonuçlan ile karşılaştınlmıştır. Sonuç olarak, Info Works CS modeli yağış süresi boyunca kısa zaman aralıklarında tüm su hareketini hesaba katmakta ve akımı ötelemektedir. Info Works CS modeli ile drenaj sisteminin davranışı daha açık olarak anlaşılmakta ve kesitler daha ekonomik belirlenebihnektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Under certain boundary conditions, behavior of a network can be modeled with applying simulations. The simulations are tested the effects of flowing water under certain time period on a network and exposed weakness of the system like possibilities of the node overflowed under defined conditions. In this study, the determinations of the return period peak flow on Hacivat stream in Yildirrm- Bursa was done with classical methods and also determinations of the combined sewer system with storm sewer system. Rational method was used on the determinations of the storm water flow rate for the both the seperate system and the combined sewer system. On working areas, solutions were applied on the model and than the system behavior defined using simulations with InfoWorks CS models. Simulations were made with dry and wet weather conditions for combined sewer system and wet weather for the storm sewer system. Results of the simulations, if any problems on canals it was fined and necessary corrections were made. In addition the determinations of the return period peak flow was done with synthetic unit hydrograph from DSİ (State Water Works) on the drainage area of Hacivat stream. Water surface profiles were determined according to centennial overflow pikes which were determined with synthetic methods on defined parts of the Hacivat stream. Also simulations were made with InfoWorks CS models according to century 24 hours rain on Hacivat stream and water surface profiles were determined. Results of the calculation with general methods were compared with simulation which were done with model of InfoWorks CS. The result of the study, model of InfoWorks CS was calculated with all water motion at short time period during the raining time and were translated the flow. Using the model of InfoWorks CS, drainage system behavior was clearly realized and sections were economically designed. Key words : Rational method, hydrograph method, sewer systems, simulations, water surface profiles. xm