Göllerin ekolojisini etkileyen faktörlerin araştırılması ve Tuzla (Kamil Abduş) Gölü örneği
The Research of factors that effect lakes ecology and Tuzla (Kamil Abduş) Lake sample
- Tez No: 139650
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN ŞAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tuzla Gölü, ekoloji, sulak alan, sanayileşme, kentleşme. xııı, Tuzla Lake, ecology, wetland, industrialization, urbanization. xiv
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZET İnsanoğlu rahat ve modern bir yaşama kavuşabilmek için sanayileşmeye önem vermiş ve var olan kaynaklan, hiç bitmeyecekmiş gibi sınırsızca kullanarak kendine bugünkü dünyayı hazırlamıştır. Ancak çevre kirliliğinin ileri boyutlara ulaşmasıyla rahatsız olmaya ve çözüm üretmeye hatta çevreye en az zararı verecek teknolojileri araştırıp geliştirmeye başlamışlardır. Özellikle Türkiye'de hızlı nüfus artışı sonrası, sanayileşme, kentleşme ve gelişen teknoloji ile doğal ve fiziksel kaynaklardan aşın derecede ve dengesiz bir şekilde yararlanılmıştır. Bu hızlı gelişme, çarpık kentleşme, doğal kaynaklardan hiç bitmeyecekmişcesine faydalanmak ve ilgisizlik gibi nedenlerden dolayı yüzeysel sulanmızın yapılan hızla bozulmaya başlamış, hatta birçoğu yokolma tehlikesi ile yüzyüze kalmıştır. Bu çalışmada, yüzeysel sular içinde kirlenmeye en hassas su kütlesi olan göller, fiziksel, kimyasal, biyolojik özellikleri, ekolojileri ve ekolojilerini etkileyen faktörler hakkında genel bilgiler verilmiştir. Araştırma kısmında ise, bir yıl içinde iki kere sulan çekilen ve ülkemizin sınırlı sayıdaki kuş bannaklanndan biri olarak görülen Tuzla Gölü'nün oluşumu, yapısı, jeolojisi, özellikleri, ekolojisi ve kuruması üzerinde durulmuştur. Sulak alan olarak değerlendirilen bu gölün sulanmn aniden çekilmesinin olası nedenleri ve göl ekolojisinin tekrar hayat kazanabilmesi için yapılması gerekli olan çalışmalan içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In order to reach a comfortable and a modern life, man has given importance to industrialization and by using the existing resources unlimitedly, they have prepared the today's world for themselves. But after facing the environmental pollution, man has started to produce solutions, and try to develop the best technologies that could give the least damage to environment. Especially in Turkey, after the increase in population, industrialization, urbanization and development in technology, we started to use our natural and physical resources unstabley and excessively. Because of this rapid development, unsystematic urbanization, limitless use of natural resources, and lack of interest to environment, our natural water resources are being damaged, furthermore so many of them are being vanished everyday. In this study, general knowledge ( chemical, physical and biological characteristis, their ecology, and the factors that affects their ecology ) about lakes, the most sensitive water resources among all surface water has been given. In the research part, Tuzla Lake, one of the limited bird shelters of Turkey, that has dried twice in a year has been studied. Data about Tuzla Lake's formation, structure, geology, characteristics and its ecology has been given. This study, also includes the possible reasons of Tuzla Lake's water loss and rehabilitation works that can be applied in order to refresh the lake ecology.