İsatin ve 4-Etinalin'den türevlendirilen yeni bir schiff bazının (ISE) protonasyon sabiti ve bazı metal iyonları ile oluşturduğu komplekslerin oluşum sabitlerinin potansiyometrik metod ile tayini
Potaniometric determination of protonation and formation constants formed with some metal complexes of the new schiff base (ISE) derived from isatin and 4-ethylanilines
  1. Tez No: 139662
  2. Yazar: ERHAN KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMURE ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sentez, Schiff Bazı, İsatin, Protanosyon Sabiti, Oluşum Sabiti. DC, Synthesis, Schiff Base, Isatin, Protonation Constant, Formation Constant. x
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Bu çalışmada, 4-ethylanilin'nin isatin ( indol-2,3-dione ) ile kondenzasyonu sonucu oluşan Schiff bazı (ISE)'nin Cu(H), Fe(III), Cr(IH), Nİ(II), Co(II), Mn(H), Cd(H), Zn(II) ile oluşturduğu komplekslerin oluşum sabitleri ile protanosyon sabiti hesaplanmış, potansiyometrik pH ölçümleri yapılmış ve komplekslerin derişimlerirıin pH'ya göre değişimini gösteren dağılım eğrileri çizilmiştir. Lİgandın yapısı, erime noktası, elementel analiz, İR, !H-NMR, 13C-NMR ve UV spektrum analizleri yapılarak aydmlatılmıştır. Protonlarıma sabitlerinin hesap ianmasmda TITFIT bilgisayar programı kullanılmıştır. Ligandların ve komplekslerinin sulu çözeltilerdeki çözünürlüklerinin çok az olmasından dolayı potansiyometrik deneyler, hacimce %75, 50, 25 oranında etanol-su (v/v), aseton-su (v/v) ve dioksan-su (v/v) çözeltilerinde yapılmış ve aynı zamanda çözücü etkisinin araştırılarak uygun çözücü seçilmiştir. ISE'nİn Cu (II), Ni (II), Co (H), Mn (II), Cd (II), Zn (II), Cr (III) ve Fe (III) üe verdiği ML komplekslerine ait oluşum sabitleri TITFIT bilgisayar programı ile bulunan sonuçlara göre sırasıyla ; Fe > Ni > Cr > Mn > Co > Cu > Cd = Zn'dur. MLH komplekslerine ait oluşum sabitleri sırasıyla ; Cr = Ni > Zn > Co = Cu > Cd > Mn bulunarak Hammet sırasına uyumu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, ISE was synthesized by condensation reaction of 4-ethylanilin with isatin ( indol-2,3-dione ) and then, formation constans of their complexes with Cu(II), Fe(III), Cr(III), Ni(II), Co(II), Mn(II), Cd(Il), Zn(II) and also formation constans belonging to complexes of proton were determined by using of potantiometric pH measurements at 25°C. Acording to the this results, the distrubition diagrams were drawn as a function of the concentration of complexes versus pH. The structure of ligand and solid metal complexes was clarified by measuring melting points and employing elemental analysis and IR analysis methods. The TITFIT computer program which is based on the weighted least squares method, were used to calculate protonation constants. Experiments were carried out in % 75, 50, 25 ethanol (v/v ), dioksanr (v/v), and asetone (v/v) on the other hand, the apprpriate solvent was chosen as investigate to effect of solvents. The TITFIT computer program were also used to calculate the formation constans of metal- ligand complexes. The formation constans of ML and MLH complexes which formed by the reaction of ISE with Cu(II), Fe(IH), Cr(III), Ni(II), Co(II), Mn(II), Cd(TI), Zn(II) were determined by use of TITFIT computer program, the magnitude of them are; For ML complexes Fe >.Ni > Cr > Mn > Co > Cu > Cd > Zn and for MLH complexes Cr = Ni > Zn > Co = Cu > Cd > Mn so it was shown to fit of Hammet raw respectively.