Düşük gerilimli analog devrelerin VLSI tasarımı
The VLSI design of low woltage analog circuits
- Tez No: 139681
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA ATAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Düşük gerilimli analog devreler, CDBA, DCCCS, işlemsel kuvvetlendirici, sabit-geçiş iletkenlikli giriş katı, Low voltage analog circuits, CDBA, DCCCS, operational amplifier, constant-gm input stage. xi
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Bu çalışmada, düşük gerilimli analog devrelerin tasarım yöntemleri incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda CDBA (Akım Farklı Gerilim İzleyicisi Kuvvetlendiricisi) aktif devre elemanı düşük besleme geriliminde çalışmak üzere tasarlanmıştır. Tasarımda TÜBİTAK- YİTAL 1.5u.m poli geçitli CMOS prosesi tasarım kuralları kullanılmıştır. CDBA 5-terminalli bir devre elemanıdır. İki kattan oluşur. Birinci kat akım modlu olan DCCCS devresi ve ikinci kat ise gerilim modlu olan birim geri beslemeli işlemsel kuvvetlendirici devresidir. CDBA elemanının bu özelliği sayesinde hem akım modlu hem de gerilim modlu filtreler gerçekleştirmek mümkündür. PSPICE programı kullanılarak CDBA devresinin performans analizi yapılmış ve bu analizler sonucunda CDBA devresinin dinamikliği belirlenmiştir. Tasarlanan CDBA devresinin serimi L-Edit programı kullanılarak elde edilmiştir. Serim sonrasında elde edilen çıkarım dosyası ile simülasyonlar tekrarlanmıştır. Böylece serim sonucunda oluşacak olan parazitik kapasitelerin devreye olan idealsizlik etkileri gözlenmiştir. Gerçekleştirilen CDBA elemanının bir uygulaması olarak tüm geçiren bir filtre devresi tasarlanmıştır. Tezin son bölümünde ise simülasyon, post-simülasyon ve serim sonrasında elde edilen sonuçlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, low voltage analog integrated circuits techniques are examined. With these information about low voltage analog circuit design, CDBA active element is designed to operate at low voltage. During design, TÜBİTAK- YİT AL 1.5u,m CMOS process parameters are used. CDBA is a five-terminal active element. It has two stages. The first stage is current mode DCCCS circuit and the second stage is voltage mode buffered operational amplifier. By using this special feature, both current mode and voltage mode active filters can be designed. The performance analysis of the CDBA circuit are done and with these analysis, the dynamics of the CDBA aktive element are determined by using PSP1CE program. CDBA circuit's lay-out is completed by using L-Edit program. After the lay-out the extraction of the circuit is obtained. Thus, the non-ideal effects of the parazitic capacities to the circuit are examined. As an application, an all-pass filter is designed by using CDBA circuit. At the end, the simulation, post-simulation and lay-out results are presented.