Sayısal işaret işleyiciyle şebeke harmoniklerinin analizi
The Analysis of power system harmonics using a digital signal processor
  1. Tez No: 139680
  2. Yazar: ÖZCAN DURAHİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCAY UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Harmonik analiz, sayısal işaret işleyici, spektrum analizi, Harmonic analysis, digital signal processor, spectrum analysis XI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Bir Sayısal İşaret İşleyici kullanılarak, aynk zamanda Fourier IMnüşümüyle şebeke harmoniklerinin analizi gerçekleştirilmiş ve bir yazılım aracılığıyla analiz sonuçlan ölçekli olarak görselleştirilmiştir. Enerji sistemlerinde, akım ve gerilimin 50 Hz temel frekansta ve sinüzoidal dalga şeklinde olması idealdir. Ancak işletmelerdeki V-I karakteristiği doğrusal olmayan yükler, sinüs olmayan akımlar çekerler ve bu akımlar besleme noktasındaki gerilimin dalga şeklini bozarlar. Tüketicilerin kullandığı cihazları besleyen gerilimin kalitesi, cihazın verimini ve ömrünü direkt olarak etkilediğinden harmoniklere karşı bazı önlemler alınmak zorunda kalınmıştır. Çeşitli gerilim ve akımlar için harmoniklerin sınırlandırılmış değerleri 'Toplam Harmonik Bozulması (THD)" ölçüt alınarak belirlenmiştir. Şebekedeki sinüzoidal değişimden uzaklaşmış işaretlerin, içerdiği 0 ile 22 kHz arasındaki harmonikler ve genlikleri hakkında bilgi edinilebilecek bir sistem geliştirilmiştir. Bu sistem elde ettiği bilgileri, seri port üzerinden özel bir yazalım aracılığıyla bilgisayara aktararak kullanıcının analizi daha rahat bir şekilde incelemesi sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The analysis of power system harmonics is realized by a Digital Signal Procsessor, using Discrete Fourier Transform Method. The results, are visualized by a host program on a personal computer. In the energy systems, it is required that the current and the voltage are ideally sinusoidal and 50 Hz. Because of some loads which have non-linear V-I characteristic, the sinusoidal main wave is formed as a non-sinusoidal one. As the power quality, supplies consumer goods, affects the life time and productivity of them, it's become a big necessary to take some precautions against harmonics. Some countries are determined“Harmonic Standarts”as Total Harmonic Distorsion (THD). By this way“Harmonic Analysis”has become a big requirement. The limited harmonic values for several currents and voltages are determined by considering total harmonic distorsion (THD) as a reference. A new system is developed, to get exact information about the non-sinusoidal signals contain harmonics, from 0 to 22 [kHz]. This system sends the harmonic details to a personal computer to show the data.