Yapı malzemelerinin gözenekliliğine bağlı olarak ısı iletim katsayısının tayini
Obtaining conductive heat coefficient of structural materials dependent on prosity
  1. Tez No: 139683
  2. Yazar: UĞUR AKBULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KOYUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gözeneklilik, ısıl iletkenlik, gözenekli ortam, ısı iletim katsayısı, Porosity, thermal conductivity, porous media, heat conduction coefficent. XI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Gözeneklilik malzemenin fiziksel özellikleri açısından çok önemlidir. Ancak malzemenin mikro yapısının bir sonucu olduğundan anlaşılması ve anlatılması güç bir kavram olarak anılır. En fazla etkilediği fiziksel özelliklerden biri de malzemenin etkin ısıl iletkenliğidir. Özellikle yalıtım malzemeleri için bu özellik son derece önemlidir. Bu çalışmada; öncelikle gözeneklilik hakkında teorik bilgi verilmiş, bu kavram anlatıldıktan sonra gözenekli ortamda etkin ısıl iletkenliğin tespiti konusunda yapılan çalışmalar özetlenmiştir. Daha sonra suni olarak elde edilen gözenekli ortamlar (levha) ve piyasadan hazır olarak alman sert polistren köpük levhalar üzerinde ölçümler yapılmıştır. Bu ölçümler kartezyen koordinatlarda, ısı üretimi olmayan, sürekli rejim halindeki sistemler için ısı iletimi denkleminden faydalanılarak değerlendirilmiştir. Ayrıca deneylerle elde edilen sonuçlar daha önce önerilmiş matematik modeller kullanarak değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeyi yapmak için matematik modellerin grafikleri, deney numuneleri polistren ve havadan oluşan bir karma malzeme olarak kabul edilerek ve geçerli olan Xs (katı kısmın ısıl iletkenliği) ve Xf (akışkan kısmın ısıl iletkenliği) değerleri modellerin denklemlerinde birer sabit olarak uygulanarak çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Porosity is very important for materials in terms of physical properties. However, to understand and explain porosity is very diffucult due to the fact that it depends on the materials' micro-structure. Effective thermal conductivity is one of the most effected properties by porosity. Especially it's very important for insulation materials. In this study; firstly it was informed about porosity then the studies which are about obtaining thermal conductivity in porous media were summerized. Furthermore, porous plates which are bought from the insulation market such as extruded polystyrene and porous plates which were made by us are measured in terms of effective thermal conductivity. These measurements were evaluated using thermal conductivity equation for systems which has Cartesian coordinates, steady state condutions and no heat production. Apart from this the results which were obtained from experiments were evaluated according to the former proposed mathematical models. i