Toplu üretim planlaması ve bakım faaliyet kararlarının entegrasyonuna yönelik bir model tasarımı ve uygulaması
A Model design and implementation concering the integration of aggregate planning with maintenance decisions
- Tez No: 139688
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMİH ÖNÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toplu üretim planı, önleyici balam faaliyetleri, acil bakım faaliyetleri, bakım politikası, bakım ve toplu üretim planlarının entegrasyonu. ıx, Aggregate production plan, preventive maintenance activities, emergency maintenance activities, maintenance policy, the integration of maintenance and aggregate plans
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Bu çalışma sistematik olarak yedi bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünü takip eden, ikinci bölümde toplu üretim planlama yöntem ve amaçlan incelenerek, toplu planlamada karşılaşılan problemler üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde, çeşitli bakım politikalarının ve bakım planlarının hedef ve özellikleri incelenmekte ve de belirli bir sistem dahilinde yürütülen bakım faaliyetlerinin yönetimi aldatılmaktadır. Dördüncü bölümde, toplu üretim planı modelinde kullanılacak, belirli bir bakım politikası kapsamında yürütülen önleyici bakım faaliyetleri ve bu faaliyetlerin özellikleri incelenmektedir. Önleyici bakım faaliyetlerinin, detaylı bir şekilde incelenmesindeki temel neden, bu faaliyetlerin makine operatörleri tarafından yürütülmesi ve dolayısıyla toplu seviyede üretim ile ortak işgücü ve zaman kaynaklarım paylaşmasıdır. Beşinci bölümde, öncelikle, önleyici bakım faaliyetleri dikkate alınarak oluşturulan toplu üretim planı modeli detaylı bir şekilde incelenmekte, daha sonra da modelin güvenilirliğinin kontrolünde kullanılan hipotez testi üzerinde durulmaktadır. Altıncı bölümde, bir önceki bölümde geliştirilen model, uygulamanın gerçekleştirildiği fabrikanın, belirli bir planlama dönemi için çalıştırılmakta ve de modelin toplam maliyete etkisi incelenmektedir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar, yedinci bölümde ortaya konmuş ve tartışmaya sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study has systematically seven sections. Following the introduction section, in the second section, by examining the methods and purposes of aggregate production planning, we focus on the problems that are met in the aggregate planning. In the third section, the objectives and the properties of various maintenance policies and maintenance plans are examined and the management of maintenance activities are explained through a specific system. In the fourth section, preventive maintenance activities and the characteristics of these activities, which are executed under a specific maintenance activity, are examined to be used in the aggregate production planning model. The main reason for exarnining preventive maintenance activities is that these activities are executed by machine operators and consequently, in the aggregate level, it shares common workforce and time resources. In the fifth section, first, the aggregate production planning model, which is formed by considering preventive maintenance activities are examined in a detailed way and then we focus on the hypothesis test, which is used for controlling the reliability of the model. In the sixth section, the model, which is developed in the previous section, is run for a specific planning term at the factory, where the implementation is conveyed and the influence of the model on the total cost is discussed. The results, which are gained from this study are presented in the seventh section and opened to discussion.