Cumhuriyet Dönemi sonrası Çanakkale'de konut üretimi ve gelişimi
House production and development of Çanakkale after Republic Term
- Tez No: 139691
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ÖNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çanakkale, konut, konut üretimi, sunum biçimi, konut politikası, Çanakkale, housing, housing production, way of supply, housing policy. XI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
ÖZET Hızlı nüfus artışı, tarımdaki yapısal değişim, sosyal ve kültürel gelişmeler ve kırdan kente göç sonucu ortaya çıkan konut gereksinimi konut sektörüne ayrı bir önem kazandırmıştır. Türkiye' de II. Dünya Savaşı sonrası girilen hızlı kentleşme süreci tüm kentlerde konut gereksiniminin artmasına neden olmuştur. Çanakkale'nin Cunıhuriyet Döneminden sonra konut açısından gelişim aşamalarım sorgulamak bu çalışmanın amacıdır. Çanakkale konutlarının Geleneksel Türk Evi'nden, apartmanlaşma, kooperatifleşme ve toplu konuta kadar geçiş dönemleri tarihsel bir gelişim içinde incelenmiştir. Türkiye'de ve Çanakkale'de konut sorununun çözümü için oluşturulan konut politikaları, konut sunum biçimleri (Bireysel konut üretimi, yapı kooperatifleri konut üretimi, Yap-satçı üretim, Toplu konut şirketleri üretimi, Yapı kooperatifleri-yerel yönetim konut üretimi) üzerinde durularak Çanakkale'deki yapılaşma ve bunların kentsel mekana etkisi değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Çanakkale'de düzensiz kentleşme yoktur. Ancak konut gelişimi açısından karşılaşılan bazı sorunlara çözüm önerisi getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Rapid population increase, constitutional changing in agriculture, social and cultural development and immigration from village to city are gained a particular importance to dwelling sector. In Turkey, rapid urbanization prosess that come into existence after Second World War, is caused to requirement of house in all cities. The objective of this thesis is to interrogate house development phases of Çanakkale after Republic Term. Transition terms of Çanakkale' s Houses from Traditional Turkish House, apartment housing, cooperative to housing estate is examined in historical progress. Housing politics that occur for solition of housing problems., way of housing supply (Individual production, building cooperative housing production, build-sell production, housing estate production and Building cooperative-local management housing production) are mentioned. Çanakkale' s houses' progress and effects to urbanization are evaluated. Consequently, there is no out of order urbanization in Çanakkale. Merely, solitions are proposed to some of the problems about housing development.