Levent Yerleşmesi'nin işlevsel dönüşüm süreci ve fiziksel mekana etkileri
Functional transformation process of Levent Sattlement and effects on physical tissue
  1. Tez No: 139692
  2. Yazar: GÜZİDE BAŞAK AKYEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ÖNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul kentsel dönüşüm süreci, Levent Yerleşmesi işlevsel dönüşüm süreci, konut alanı, işyerine dönüşüm olgusu VIII, Process of urban transformation in Istanbul, functional transformation process of Levent Settlement, dwelling area, fact of transformation to work place
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET İstanbul, tarihin her döneminde, kültürel, coğrafi, ekonomik ve stratejik konum ve ilişkileriyle, Türkiye'yi en çok etkileyen metropol olmuştur. Yaşanan toplumsal dönüşümlerin etkisiyle oluşan göç dalgalan ve nüfus yoğunluğu, kentte konut sorununu gündeme getirmiştir. Levent Yerleşmesi de, devlet eliyle kurulan Emlak ve Eytam Bankası'nm mali desteğiyle örgütlenen insanların konut edinmesi amacıyla, böyle radikal değişimlerin yaşandığı zaman aralığında gerçekleşmiştir. Konut alam olarak tasarlanıp gerçekleştirilen yerleşme, zaman içinde İstanbul'un geçirdiği kentsel dönüşümün etkilerini yansıtacak düzeyde bir kimlik kaybına uğrayarak, ticaret merkezine dönüşmüş ve konutlar işyeri olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada amaç, İstanbul'da yaşanan kentsel dönüşüm sürecini besleyen ekonomik, teknolojik, sosyal, kültürel, çevresel ve planlama kararlan gibi kaynaklann incelenerek Levent Yerleşmesi'nin işlevsel dönüşüm süreci ve fiziksel mekana yansımalannın ne şekilde gerçekleştiğinin analiz edilmesidir. Analiz yapılırken literatür çalışmasına ağırlık verilmiş, İstanbul ve Levent Yerleşme ölçeğinde sunulan sempozyum bildirilerinden, kitaplardan ve resmi kurumlardan yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In every period of history, Istanbul happened to have the most influence on Turkey with its cultural, geographical, economical and strategical positions and relations. The effect of social formation of immigration undulation and population density in relation with social transformations, made dwelling a current issue in the city. Time interval of these radical alterations, Levent Settlement was put through with financial support of the Emlak and Eytam Bank which was organized by the government, in order to organize people to have dwellings. At that time, settlement was designed and realized as a dwelling area, but, in time with an identity loss reflecting the effects of urban transformation of the city, it became a trade center and the dwellings turned out to be used as offices. The purpose of this study, is analyzing the realization of the functional transformation process and the effects on the physical tissue of the settlement reflecting from the nourishing sources of urban transformation which are economical, technological, social, cultural, peripheral and planning decisions in Istanbul city. During analyze, literature based study was made with the help of symposium edicts, books and official institutions comprising Istanbul city and Levent Settlement.