Enlargement, foreign policy and conflict management: Assessing the EU impact on the Turco-Hellenic conflict
Genişleme, dış politika ve anlaşmazlık yönetimi: Türk-Yunan anlaşmazlığında AB'nin rolünün değerlendirilmesi
  1. Tez No: 139715
  2. Yazar: HAMİT AKIN ÜNVER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİLAY KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: anlaşmazlık yönetimi, Türk-Yunan ilişkileri, Kıbrıs sorunu, conflict management, Turkish-Greek relations, Cyprus issue IV
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tez, Türk-Yunan anlaşmazlığında Avrupa Birliği'nin (AB) rolünü analiz etmektedir. Tezin teorik temeli AB genişlemesi, koşulluluk politikaları ve 'Avrupalılaşma' süreci arasındaki bağlantıdır. Tez, AB Ortak Dış Güvenlik Politikası 'nın dışında genişlemenin de bir dış politika aracı olduğunu ve bu yolla çevresindeki anlaşmazlıkların dönüştürülmesinde belli bir etkisinin olduğunu belirtmektedir. Bu teorik perspektife bağlı kalarak bu tez, 1960'lardan itibaren Türk- Yunan anlaşmazlığında, Kıbrıs sorununda ve 1981 'de Yunanistan'ın üyeliği ile birlikte değişen Türkiye- Avrupa ilişkilerinde Birliğin rolünü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the impact of the European Union (EU) on the Turco-Hellenic conflict. The theoretical foundation of this thesis is the link between EU enlargement, policies of conditionality and the process of 'Europeanization'. The thesis makes the point that, apart from visible capabilities such as Common Foreign and Security Policy (CFSP), enlargement is a more significant channel through which the EU interacts with the conflicts in its periphery. With this in mind, the thesis makes a survey of EU involvement in the Turkish-Greek conflict starting from the 1960s, emergence of the Cyprus issue between Greece and Turkey and the changing nature of Turkey-Europe relations with Greece's membership in 1981.