Avrupa Birliği'nin Batı Balkanlara genişlemesi
European Union enlargement to the Western Balkans
- Tez No: 565823
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN KAYA ÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Batı Balkanlar, AB Genişlemesi, İstikrar ve Ortaklık Süreci, AB Entegrasyonu, Western Balkans, European Enlargement, Stabilization And Association, EU integration
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu tezin amacı, Avrupa Birliği'nin genişleme politikası aracılığıyla Batı Balkanlarda yarattığı dönüşümün etkilerini incelemek ve Yugoslavya dağılış sürecinden günümüze (2019) kadar geçen süreçte, AB'nin Batı Balkan ülkelerine yönelik stratejisinin analizini yapmak üzerinedir. Bu kapsamda AB'nin özellikle Dayton Barış Antlaşmasından sonra, Batı Balkan ülkelerinde istikrar ve barışı sağlamak amacıyla oluşturduğu girişimler, teşvikler ve AB üyeliği başvurusu öncesi geliştirdiği anlaşmalar, tezin temel amacına büyük destek sağlamaktadır. Genişleme, çatışmaların önlenmesi, istikrarın sağlanması ve güvenlik konularında AB'nin en güçlü politika araçlarından birisidir. Bu bağlamda AB'nin yumuşak gücünün temelini oluşturan genişleme politikası, Batı Balkan ülkelerinde önce istikrar ve barışın sağlanmasına katkıda bulunmuş, daha sonra bu ülkelerin AB'ye katılımı için yol haritası çizmiştir. AB'nin Batı Balkanlar genişlemesi hiç şüphesiz, bölge üzerinde bir dönüşüm sürecini başlatmış ve AB norm ve değerlerinin bölge ülkeleri üzerinde benimsenmesine yol açmıştır. AB'nin Batı Balkanlara yönelik entegrasyon sürecini diğer genişleme süreçlerinden farklı kılan özellik, bölgenin yapısı ve AB'nin bölge ülkelerine yönelik kullandığı dış politika enstrümanıdır. Yugoslavya'nın dağılışı, ortaya çıkan çatışma ve istikrarsızlık ortamı, AB'nin bölge ülkeleri üzerindeki genişleme politikasına da yansımıştır. AB'ye tam üyelik başvurusu yapmak isteyen Batı Balkan ülkeri, diğer ülkelerden farklı olarak öncelikle İstikrar ve Ortaklık Süreci çerçevesince belirlenen kriter ve reformlara uyum sağlamak zorunda ve ardından İstikrar ve Ortaklık Antlaşmalarını imzalamak zorundadır. Bu tezle AB'nin Batı Balkanlar genişlemesi sürecinin yanı sıra, AB genişleme politikası tüm yönleriyle ele alınmak istenmiş ve Yugoslavya dağılış sürecinde ve sonrasında yaşanan gelişmelere ışık tutulmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis is to examine the effects of the transformation on the Western Balkans which has been created by the European Union through the enlargement policy and to analyse the EU's strategy towards Western Balkan countries from the process of Yugoslavia's dissolution to the present (2019). In this context, initiatives developed by the EU in order to achieve stability and peace in the Western Balkan countries, especially after the Dayton Peace Treaty, and the agreements developed before the application for EU membership provide great support to the main purpose of the thesis. Enlargement is one of the strongest tools of the EU for conflict prevention, stability and security. In this context, the enlargement policy, which forms the basis of the EU's soft power, has contributed to the stabilization and peace in the Western Balkan countries, and has also drawn a roadmap for the accession of the countries to the EU. The enlargement of the EU into the Western Balkans has undoubtedly initiated a transformation process on the region and has led to the adoption of EU norms and values on the countries of the region. The difference between the EU's integration process for the Western Balkans and other enlargement processes is the structure of the region and the foreign policy instrument of the EU for the countries in the region. The disintegration of Yugoslavia, the resulting conflict and its unstable environment has also affected the EU's enlargement policy over the countries of the region. The Western Balkan countries, which wish to apply for full membership to the EU, must firstly comply with the criteria and reforms determined by the Stabilization and Association Process, unlike other countries and then sign the Stabilization and Association Agreements. In addition to the process of the EU's enlargement of the Western Balkans, this thesis intends to address the EU enlargement policy in all aspects and to explain the developments during and after the dissolution of Yugoslavia.