Vinil asetat ve butil akrilat kopolimerizsyonu üzerine başlatıcı etkisi
İnitator effects on copolymerization of vinly acetate and butly acrylate
  1. Tez No: 139721
  2. Yazar: İSMAİL TOLGA SÜMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: poli(vinil asetat-ko-bütil akrilat), kopolimer lateks, yan-sürekli emülsiyon kopolimerizasyonu, Amol, non-iyonik emülgatör VI, poly(vinyl acetate-co-butyl acrylate), copolymer latex, semi-continuous emulsion copolymerization, Amol, non-ionic emulsifier VH
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Vinil asetat çeşitli akrilik monomerlerle emülsiyon polimerizasyonu ile kopolimerleştirilir. Kopolimerizasyon için bütil akrilat, 2-etil hekzil akrilat en âzla tercih edilen akrilik monomerlerdir. Lateks yapısındaki vinil asetat-bütil akrilat kopolimerleri mimari amaçlı iç ve dış cephe boyalan için mükemmel bağlayıcılardır. Kopolimer lateksler aynca tekstil ve kağıt sanayiinde yaygın olarak kullanılırlar. Bu çalışmada termal başlatıcılardan amonyum persülfat ve potasyum persülfat, bir seri non-iyonik emülgatör kullanılarak poli(vinil asetat-ko-bütil akrilat) lateksleri sentezlendi. Polimerizasyonlar yeni bir koruyucu kolloid olan Amol varlığında gerçekleştirildi. Vinil asetat ve bütil akrilat monomerleri saflaştınlmadan kullanıldı. Non-iyonik karakterde olan farklı etoksilasyon sayısına sahip nonil fenol etoksilatlann poli(vinil asetat-ko-bütil akrilat) latekslerinin fızikokimyasal özellikleri üzerine etkileri araştırıldı. Dönüşümler gravimetrik metotla, latekslerin viskoziteleri Brookfield viskozimetresi, molekül ağırlıkları viskozimetrik ve GPC yöntemleri, havaya karşı yüzey gerilimleri ise halka metodu ile belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Vinyl acetate is copolymerized with various acrylic monomers by applying emulsion polymerization. Butyl acrylate and 2-ethyl hexyl acrylate are most preferable monomers for this purpose. Vinyl acetate and butyl acrylate copolymers in latex form are excellent binders for architectural interior and exterior paints. Copolymer latexes are also widely used in textile and paper (coatings) industries. In this study, polyvinyl acetate-co-butyl acrylate) latexes were synthesized using with ammonium and potassium persulfate thermal initiators, and a serie of non-ionic emulsifiers. Polymerizations were done in the presence of Amol is a new protective colloid. Vinyl acetate and butyl acrylate monomers were used without purified. The effects of non-ionic emulsifiers, which have different ethoxylation degree and non-ionic character, on the physicochemical properties of copolymer latexes were searched. Conversions were pointed out by gravimetric method, latex viscosities by Brookfield viscometer, molecular weights of copolymers by viscometer and GPC methods, and surface tensions of copolymer latexes on the air by ring method.