Gemilerde pervane kaynaklı sualtı gürültüsünün analizi
An investigation of underwater noise of ships due to propellers
  1. Tez No: 139727
  2. Yazar: İSLAM YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sualtı akustiği, pervane gürültüsü hesabı, kavitasyon gürültüsü, akustik sonar performansı, Underwater acoustics, propeller noise prediction, cavitation noise, acoustic sensor performance. XI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gemi İnşaatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Balıkçılık araştırmaları son on beş yıldır dünya çapında yoğun ilgi görmektedir. Balıkçı araştırma gemilerinin görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeleri akustik sensörlerin performanslarına bağlıdır. Balıkçı araştırma gemilerinin modern akustik aygıtlarından maksimum verimi elde etmek için gürültünün azaltılması tercih edilen bir yöntemdir. Bu amaçla gürültüyü azaltmak için birçok hidrodinamik çabalar sarfedilmiştir. Bunlar; yeni tekne formlarının geliştirilmesi, pervaneye gelen akışın düzenlenmesi ve pervane kavitasyonunu dolayısıyla düzensiz itme, düzensiz tork, düzensiz yanal ve düşey kuvvetlerin minimize edilmesi olarak gösterilebilir. Özellikle kavitasyon durumunda bir geminin sualtı akustik emisyonlarının en önemli kısmım pervane gürültüsü oluşturmaktadır. Bu çalışmada sualtı gürültüsünü doğru ve isabetli bir şekilde hesaplamak amacıyla geliştirilen yan-ampirik formüllere dayalı bir metot sunulmuştur. Bu metot, uniform olmayan akış içerisinde çalıştırılan bir pervanenin 1/3 oktav geniş bant gürültü spektrumu ile birlikte kavitasyon durumunda kavitasyon başlangıç noktasını hesaplamaktadır. Kavitasyonsuz gürültü düzeyi (SPL)nc (Sound Pressure Level for Non-Cavitating part) ve kavitasyon durumunda gürültü düzeyi (SPL)cav (Sound Pressure Level for Cavitating part) olmak üzere programın iki ana kısmı vardır. Programın her iki kısmı da frekans ile değişmekte ve aynı zamanda itme, rotasyonel hız, kavitasyon sayısı, pervane geometrisi ve iz gibi hidrodinamik parametreleri içermektedir. Çalışmada geliştirilen metodun sonuçlarını doğrulamak amacıyla bir balıkçı araştırma gemisi ele alınmış ve mevcut hesaplama tekniği sonuçlan ile balıkçı araştırma gemisine ait pervane model deneyi ve tam ölçekli ölçümlerle birlikte ICES kriterleri doğrultusunda bir karşılaştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The worldwide interest in fisheries research has increased in the last fifteen years. The mission of the Fisheries Research Vessel (FRV) mostly depends on acoustic sensor performance. Therefore reduction of noise becomes a major concern in achieving maximum efficiency from modern acoustic sounders. Therefore some hydrodynamic efforts have been carried out to reduce noise. These are generating new hull form, improving the inflow to the propeller and minimizing propeller cavitation and unsteady thrust, unsteady torque, unsteady vertical force and unsteady side force. Especially a ship's cavitating propeller becomes a significant source of the underwater noise, dominating a ship's waterborne acoustic emission. Therefore a method based on semi- empirical approach is proposed to estimate the noise in this study. This method can able to predict the cavitation inception point and calculates the broadband 1/3-octave noise spectrum for a marine propeller operating in a non-uniform inflow field. It consists of a non-cavitating part, (SPL)nc (Sound Pressure Level for Non-Cavitating part) and a cavitating part (SPL)cav (Sound Pressure Level for Cavitating part), both of which vary with frequency, and which include thrust, rotational speed, cavitation number, propeller geometry and wake parameters. In this study a fisheries research vessel is taken into account to validate the present method and comparison among the present prediction technique, model test results, full-scale measurements and ICES (International Council for the Exploration of the Sea) criteria have been carried out.