Toz metalurjisi ile üretilen parçaların tahribatsız muayenesi
Nondestructive test of powder metallurgy parts
- Tez No: 139734
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TOPUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toz metalürjisi, tahribatsız muayeneler, ultrasonik hız ölçümü, yoğunluk, gözeneklik. xı, Powder metallurgy, nondestructive tests, ultrasonic velocity measurement, density, porosity. xu
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Malzeme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Toz metalürjisi metal ve metaldışı parçaların yapımında kullanılan bir üretim yöntemidir. Toz metalürjik parçaların tahribatsız muayenesi yapılarak üretim süreci kontrol edilebilir. Kusurlu parçalar tespit edilerek sorunun kaynağı araştırılır. Bu çalışmada toz metalürjik parçaların üretim prosesi, özellikleri, uygulama alanları, toz metalürjik parçalarda görülebilecek hatalar ve bu hataların tespitinde kullanılan tahribatsız muayene yöntemleri özetlenmiştir. Toz Metal A.Ş.'de üretimleri gerçekleştirilen parçalar ve çekme numuneleri üzerinde yoğunluk, gözeneklik, sertlik, çekme testi, metalografik incelemeler ve ultrasonik hız ölçümleri yapılmıştır. İmalat parçalan için ultrasonik hızla yoğunluk,sertlik; farklı sıcaklıklarda sinterlenen çekme çubukları için ultrasonik hız ile yoğunluk, gözeneklik, sertlik ve çekme dayanımı arasındaki eğriler çizilerek, seri kalite kontrol amaçlı kullanılabilecekleri gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Powder metallurgy is a production method for manufacturing metal and nonmetal parts. By applying nondestructive tests to powder metallurgy parts the production process can be controlled. After detecting flawed parts, the source of the problem is investigated. In this work, production, specification, application, flaws of powder metallurgy parts were summarized. Nondestructive test methods which are applied to powder metallurgy parts for detecting faults were described. Density, porosity, hardness, tensile strength, metallurgical investigation and ultrasonic velocity tests were applied to parts and tensile test bars which were manufactured in Toz Metal Company. Graphics between ultrasonic velocity and density, porosity, hardness, tensile strength were drawn for tensile test bars which were sintered at different temperatures and shown that they can be used for quality control. Graphics between ultrasonic velocity and density, hardness were drawn for production parts and shown that they can be used for quality control.