Rüzgar enerjisi ve ülkemizde bu konudaki çalışmalar
Wind energy and the studies about this subject in our country
- Tez No: 139733
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL KOCATEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklan, rüzgar enerjisi gelişimi ve uygulamaları, maliyet analizi, rüzgar enerjisiyle diğer enerji kaynakları arasında maliyet kıyaslaması vıu, Energy, new and renew energy sources, the developments and applications of wind energy, analysis of cost, cost comparison between wind energy and other energy sources. IX
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Günümüzde çok ciddi enerji problemleri yaşanmaktadır. Bu problemlerin her ülke için ayrı çözüm yöntemleri bulunmaktadır. Türkiye için bu çözümü irdelemek üzere yapılan çalışmada konuya enerjinin önemiyle girilmiş ve daha sonra yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarından bahsedilerek, Türkiye'de rüzgar enerjisi yatırım kararları almanın avantajları ele alınmıştır. Rüzgar enerjisinin dünyada ve Türkiye'de gelişimi irdelenerek, Gökçeada'da aynı güçteki kömür santraliyle, rüzgar santralinin maliyet karşılaştırılması yapılmıştır. Türkiye'de rüzgar enerjisi yatırımlarının yasal yapısına ilişkin bilgi verilerek, son olarak AES firması tarafından ithal edilen değişik güçteki rüzgar santrallerinin özellikleri aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today, it's been living considerable problems related with energy. There are different solution ways for this problem in each country. The importance of energy was firstly mentioned in order to evaluate the solution for Turkey. The advantages of wind energy investments in Turkey was discussed together with the importance of new and renewable energy resources. Also, the evolution of wind energy both for Turkey and the world was assessed and a cost comparison was made between wind and coal power plants. In the end, legislative structure of wind investments in Turkey was evaluated and the specifications of wind energy stations imported by AES were shown.