Alaşımsız düşük karbonlu çelikten soğuk haddeli sacların kalitesini etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of the factors that are effecting the quality of unalloyed low carbon flat steel sheet
- Tez No: 139764
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜZEYYEN MARŞOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeniden kazanımlı çelik, soğuk haddelenmiş yassı ürünler, redüksiyon oranlan, tavlama çevrimi, mekanik özellikler, Recycled steels, cold rolled flat steels, reduction rates, annealing cycle, mechanical properties. XI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZET Otomotiv, beyaz eşya, metalik mobilya, gemi inşaat, makina mühendisliği ve paketleme sektörlerinin ana girdi malzemesi olan ve günümüzde büyük stratejik önem taşıyan yeniden kazanımlı çelik mamullerin en yaygın kullanım grubu alaşımsız düşük karbonlu kalınlıkları 0,14 mm - 3 mm arası olan soğuk haddeli yassı ürünlerdir. Soğuk haddelenmiş yassı ürünlerin yaratılış nedenleri aşın soğuma nedeni ile sıcak haddeleme ile elde edilemeyen kalınlıkların üretilebilmesi, yukarıda adı geçen sektörlerde gerek duyulan mekanik özelliklerin elde edilebilmesi ve kullanım alanlarına bağlı olarak değişen düzlemsellik ve yüzey özelliklerinin (görünüm, parlaklık, pürüzlülük vb.) sağlanabilmesi olarak sıralanabilir. Bu çalışmada, belirtilen sektörlerin hammadde girdisi olan soğuk haddelenmiş yassı mamullerin kalitesini etkileyen faktörler sıcak haddeleme prosesi girdisi olan sürekli döküm prosesinden itibaren teorik olarak incelenmiş ilgili bölümlerde kaliteye etki eden faktörler detaylı olarak ele alınmıştır. Bu faktörlerden mekanik özellikler ile boyutsal özelliklerin düzlemselliğe etkisi deneysel çalışmalar bölümünde değişik kalitelerin ( Stl2 - St 13 - St 14 ) ve ebatların farklı redüksiyon oranlan, tavlama çevrimi, kalınlık dağılımı bağlantıları ile endüstriyel ortamda davranışlan incelenmiştir. Çalışmalann her aşamasında mikro yapı ve mekanik özellikler tespit edilmiştir. Deneyler sırasında 2 mm - 4 mm kalınlıkları arasında her kaliteden otuzar adet malzeme (Stl2.13-14) alınarak bu malzemelerin her birinin prosese girişte kimyasal analizi, mekanik özellikleri belirlenmiştir. Daha sonra her pasoda sertlik, mekanik özellikler ve mikro yapıları tespit edilmiş ve bu değerlerin ortalamalan çalışmada sunulmuştur. Tüm mikroyapılardan ve mekanik özelliklerden malzemelerin haddeleme sırasındaki deformasyon sertleşmesi, rekristalizasyon tavlaması sonuçlan ve Temper hadde sonrası mekanik özelliklerde iyileşmeler gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Cold rolled unalloyed low carbon recyclable steels between the thicknesses 0.14 mm - 3 mm are the main input material of the sectors, automotive, white goods, metallic furniture, ship construction, mechanical engineering and packaging.. The reason of creating cold rolled steels are reaching the thicknesses that can not be produced with hot rolling, producing mechanical properties required for the sectors mentioned above and obtaining flatness and surface properties, flatness according to application field (appearance, brightness, roughness etc.). In this study, the factors that effect the quality for the sensitive usage for the sectors written above of cold rolled products are explained in details including the teoritical explanation for casting and hot rolling processes. In experimental part, the effect of mechanical and dimensional properties to flatness are investigated in different qualities (Stl2 - Stl3 - Stl4) related to their annealing cyclesin different reduction rates and dimensions, thickness variations and their behaviour in industrial environment. In each stage microstructure and mechanical properties are observed and determined. The defects of surface quality, that is one of the most important properties amongst cold rolled products, and its reasons are defined. During the experiments every 30 pieces of each quality (Stl2 - Stl3 - Stl4) between 2-4 mm, by defining chemical composition and mechanical property entering the process, has been detected whose hardness and mechanical properties and micro structures and the average of these values are presented in the study. With all microstructure and mechanical properties during rolling process, deformation hardening and results of recrystallization annealing and the recovery of mechanical properties after SPM can be observed.