Olası deprem zararlarını azaltacak model önerisi ve Bursa Metropolitan Alanı için bir yöntem
A Model proposal to reduce possible earthquke damages and a method for Bursa Metropolitan Area
- Tez No: 139766
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ÖNEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Deprem, afet, risk, zarar azaltma, Bursa ıx, Earthquake, disaster, risk, damage mitigation, Bursa
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
ÖZET Olası deprem zararlarını azaltmak için yapılması gereken, depremlere karşı hazırlıklı olmaktır. Türkiye'de olası deprem zararlarını azaltma çalışmaları özellikle deprem anı ve sonrasında etkili işleyebilecek bir organizasyon şeklindedir. 1999 Marmara Depremi'nde ciddi kayıplar meydana gelmiştir. Birçok can ve mal kayıplarının yaşanmasında, sadece yapıların tasarım ve yapmadaki yetersizlikler değil, kentsel plan ve uygulamalardaki olumsuzluklar da etkili olmuştur. Özellikle büyük hasarlara neden olan depremler, kentsel yerleşimlerde deprem risklerinin azaltılması gerektiğini, yeni düzenlemelerin ve önlemlerin alınmasının kaçınılmaz olduğunu göstermiştir. Olası deprem zararlarının azaltılması ve kentsel alanların depreme karşı güvenlik düzeylerinin yükseltilmesi amacıyla dünyadan ve ülkemizden farklı uygulamalar incelenerek değerlendirilmesi yapılmıştır. Değerlendirme sonucu olarak da deprem öncesi, anı ve sonrasina yönelik olası deprem zararlarının azaltacak ilkeler belirlenmiştir. Bu ilkeler doğrultusunda olası deprem zararlarını azaltacak model önerisi yapılmıştır. Bursa kentinde yapılan çeşitli çalışmalar öneri modele uyarlanmıştır. Modelin uygulanabilmesi içinde Bursa Metropoliten Alam için bir yöntem önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In order to mitigate possible earthquake damages, it is essential to be prepared against earthquakes. The procedures to mitigate possible earthquake damages in Turkey comprise an organization which will function effectively during and after an earthquake. The 1999 Marmara earthquake caused serious losses. Not only the deficiencies in the design and construction of buildings, but also the negative aspects of urban plans and applications have been influential in the experience of numerous losses of people and properties. Especially earthquakes which cause massive damages have demonstrated that earthquake risks should be reduced in urban areas, and that new organizations and measures are inevitable. In order to reduce possible earthquake damages, and to increase the security levels of urban areas against earthquakes, different examples from our country and from the world have been examined and evaluated. As a result of this evaluation, the principles to reduce possible earthquake damages before, during and after earthquakes have been determined. A model proposal to mitigate earthquake damages has been developed according to these principles. Various applications in the city of Bursa have been adapted to the proposed model. A method has been developed to be applied the model in Bursa Metropolitan Area.