SMC yöntemi ile kompozit üretimi
SMC composite production method
- Tez No: 139781
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇİĞDEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Levha Kalıp Bileşimi, cam fiber takviyeli polyester, mekanik özellikler, yoğunluk deneyi, çevresel etki deneyleri. IX, Sheet Molding Compound, glass fibre reinforced polyester, mechanical properties, density test, environmental effect tests
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Malzeme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Bu çalışmada; melez bir kompozit olan SMC (Sheet Molding Compound) levha kalıp bileşiminin üç bileşeninden matris olarak kullanılan ortoftalik polyester reçine hacim oranı sabit tutularak, dolgu maddesi olarak kullanılan CaCÛ3 (kalsit) ve fiber olarak kullanılan E- camının hacim oranlan değiştirilerek optimizasyonu yapılmıştır. SMC kompozit üretim yöntemi ile 5 ayrı plaka imal edilmiştir. Plakalar; %7.86, %1 1.74, %15.57, %19.36 ve %23.1 1 E-camı içermektedir. İmal edilen plakalar üzerinde dayanım deneyleri uygulanmıştır. Bu deneyler ile SMC plakalarının yoğunluğu, mekanik mukavemeti ve çevresel etkilere dayanımı incelenmiştir. Yoğunluk deneylerinde; cam fiber hacim oranının artışı ile yoğunluğun azaldığı, ayrıca fiber dağılımı nedeniyle plakanın merkezinden kenarına doğru ve etek bölgesinde yoğunluğun azaldığı belirlenmiştir. Mekanik dayanım deneylerinde; darbe tokluğunun, eğme dayanımının, çekme dayanımının cam fiber hacim oranının artışı ile arttığı ve plakanın merkezinde, kenarında ve etek bölgesinde fiber dağılımındaki değişim nedeniyle dayanım değerlerinin farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, cam fiber hacim oranının artışı ile malzemenin mukavemetinin arttığı tespit edilmiştir. Çevresel etkilere dayanım deneylerinde; su absorbsiyonu değerlerinin cam fiber hacim oranının artması ile yükseldiği belirlenmiştir. Ultraviyole ışınlarına maruz bırakılan çekme, darbe ve eğme deneyi numunelerinin 175, 350 ve 700 saat gibi belli süreler sonunda yapılan çekme, darbe ve eğme deneyleri sonucunda mekanik dayanımlarının azaldığı gözlenmiştir. Bu durum güneş ışınlarının polimer malzemeler üzerinde yaptığı hasar etkisinin sonucudur. Ayrıca yüksek sıcaklıkta, belirli bir süre ve belirli bir kuvvet etkisi altında yapılan bilya- basınç deneyi ve alev deneyi ile kompozitin ısıya dayanıklılığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, an attempt has been made to investigate the effect of CaCC>3 and E-glass contents of a three component hybrid composite of SMC (Sheet Molding Compound). In this material ortophtalic polyester the fraction of which is kept constant is used as matrix. Five seperate laminates were produced by means of the SMC composite production method. The laminates contain %7.86, % 11.74, % 15.57, % 19.36 ve %23.11 E-glass. Strength tests were carried out on the laminates produced. Through these tests, the density and mechanical strength of the laminates were investigated as well as their resistance to environmental effects. In the density tests it was found that the density decreased as the volume fraction of the glass fibre increased and that due to the scatter of the fibres the density decreased from the centre through the side and in the skirt of the laminate. Mechanical strength test results show that the impact toughness, the flexural strength and the tensile strength increased indirect proportionally to the increase in the volume fraction of the glass fibre and that the strength values displayed variety due to the scatter of the fibres in the centre, in the side and in the skirt of the laminate. In consequence, the volume ratio of the glass fibre was established to increase in parallel to the strength of the material. The tests performed toassess the materials responses to environmental effects indicated that the water absorption values increased indirect proportion to the increase in the volume ratio of the glass fibre. The mechanical strength of the specimens used in the tensile, impact and flexural tests, which were exposed to ultraviolet lights, was observed to decrease following the tests which were carried out for the fixed periods of 175, 350 and 700 hours. This was caused by the damage effect of solar radiation on the polymer materials. Furthermore, the ball-pressure and glow-wire tests which were performed at high temperatures, for a definite periods of time under the effect of definite force indicated that the composite is resistant to heat.