SMC yöntemi ile üretilen üç bileşenli kompozitte mekanik ve fiziksel özelliklerin optimizasyonu
Optimization of mechanical and physical properties in the three component composite is production with SMC process
- Tez No: 128747
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kompozit, ortoftalik reçine, E-camı, hazır kalıp bileşimi, mekanik özellikler. xn, Composite, orthophtalic resin, E-glass, sheet moulding compounds, mechanical properties. xm
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Malzeme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET SMC, polyester reçine, cam elyaf fiber takviyesi ve dolgu maddelerinden oluşan üç bileşenli kompozit malzemelerin kalıplamasında kullanılır, inhibitor, katalizör, kalıp ayırıcıları gibi dolgu maddeleri ve işlem ilaveleri performans veya mekanik özellikleri geliştirici ilavelerdir. Bu üretim teknolojisi, matris malzemesi ile kısa ve sürekli fiberleri birleştirilmesinin geniş alanda yapılmasını sağlar. Kalıplama sırasında malzemenin akış davranışı, yük kalıbı ile farklılaşmaktadır. Malzemenin akışında gerçekleşen fiber yönlenmesi mekanik özellikleri oldukça fazla etkilemektedir. Yüksek kalite ve bedel etkinliği gerektiren uygulamaların ihtiyaç duyulduğu her endüstride tasarımcılar ve mühendisler için SMC kompozitler alternatif bir malzemedir. Ürünler, yolcu arabaları, kamyonlar gibi genel nakil uygulamalarında, fiziki özellikler ve görünümleri nedeniyle elektriksel ve inşaat uygulamalarında geniş ölçüde kullanılmaktadır. Yeterli korozyon dayanım özellikleri sağlanması nedeniyle, genellikle yapısal veya gövde parçalarının üretiminde de kullanılırlar. Bu çalışma, cam elyaf takviyeli polimer matris kompozitlerinin mekanik ve mikroyapısal davranışlarım incelemek amacıyla yapılmıştır. Kompozitlere ilave edilen cam elyaf oranlan ağırlıkça %10 ile %30 oranında değişmektedir. Mekanik özellikleri belirlemek için yoğunluk, eğme, darbe ve çekme deneyleri yapılmıştır. Mikroyapı incelemeleri için ise taramalı elektron mikroskobu kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar, yapılan çalışmalar ile ilişkilendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SMC made from a polyester resin, glass fiber reinforcement, and fillers in used for three component composite materials mouldings. Additional ingredients such as low-profile components, cure initiators, thickners, process addivities and mould release agents are used to enhance the performance or the processing of the material. This manufacturing technology offers a wide range of possibilities to combine short and continuous fibres with matrix material. Material flow behavior during moulding was different by the charge pattern. It became clear that mechanical properties were greatly influenced by the fiber orientation occurred during material flow. The presented here are valid for designers and engineers in any industry where applications requiring high quality and good cost effectiveness are needed. Products provide a wide range of physical properties and appearance characteristics enabling their use in diverse applications such as passenger cars, trucks public transport, electrical and construction. Especially, SMC is used either for body parts or for structures, and if their corrosion resistance is sufficient, it becomes important to manage their durability. In this study, mechanical and microstructural properties of glass fiber reinforced polymer matrix composites are examined. Glass fiber volume fractions are altered from 10% up to 30% in the composite. To study the mechanical properties, experimental tests such as, density tests, bending tests, impact tests and tensile tests utilized, and on the other hand, the scanning electron microscope techniques are used for microstructural study. The obtained results are correlated at graphs and also tabulated depending upon the glass fiber volume fractions involved.