Beyaz Urfa taşının sulu ortamda Cd2+ ve Zn2+ ağır metallerini adsorplama kinetiğinin araştırılması
Investigation of adsorption kinetics of Cd2+ ve Zn2+ heavy metals in aqueous solution on the white Urfa rock
  1. Tez No: 139782
  2. Yazar: M. FATİH DİLEKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH ERTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır Metaller(Cd+2 ve Zn+2 ), Adsorpsiyon, BeyazUrfa Taşı, Adsorpsiyon kinetiği xıv, Heavy metal ions (Cd*2 and Zn+2), Adsorption, White Urfa Rock, Adsorption kinetics. xv
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Bu çalışmada, beyaz urfa taşının sulu ortamda ağır metallerden Cif2 ve Zn+2'yu adsorplama özellikleri ve kinetiği araştırılmıştır. Çalışma kesikli adsorpsiyon çalışması şeklinde yürütülmüştür. Adsorpsiyonun Cd+2 ve Zn+2 metallerinin başlangıç konsantrasyonuna, pH'a sıcaklığa, adsorbentin miktarma ve adsorbent partikül büyüklüğüne bağlı olduğu tespit edilmiştir. Ccf2 metali için maksimum adsorpsiyon 30°C'de pH 8 ve 4 gr/L, (-1000um+850um) partikül ebad aralığındaki adsorbentle 6 mg/L başlangıç konsantrasyonunda %96 olarak bulunmuştur. Zn+2 için ise maksimum adsorpsiyon, 50°C'de pH 7,4 ve 4 gr/L, -1000+850 partikül ebad aralığındaki adsorbentle 50 mg/L başlangıç konsantrasyonunda %99,7 olarak bulunmuştur. Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon izotermlerinin urfa taşının Ccf2 ve Zn+2'yu adsorpsiyonuna uygunluğu test edilmiş ve her iki izotermin her iki metal adsorpsiyonu için uyduğu görülmüştür. Urfa taşının Ccf2 adsorpsiyonu için bulunan Langmuir izotermi sabitleri b ve Q° sırasıyla 20°C için 5,853 1/mg ve 1,855 mg/g; Freundlich izotermi sabitleri kf ve l/n ise sırasıyla 2,241 mg/g ve 0,1484 şeklinde bulunmuştur. Zn+2 adsorpsiyonu için ise Langmuir izotermi sabitleri b ve Q° sırasıyla 50°C için 809 1/mg ve 12,36 mg/g; Freundlich izotermi sabitleri kf ve l/n ise sırasıyla 12,344 mg/g ve 0,0051 olarak bulunmuştur. Langmuir ve Freundlich izoterm modellerinden başka kinetik modellerin de uyumluluğu araştırılmıştır. Bu modellerden ampirik kinetik model olarak bilinen modelin adsorpsiyon prosesine uymadığı görülmüş, birinci mertebeden kinetik model olarak bilinen modelin ise hem farklı sıcaklıklar için hem de farklı başlangıç konsantrasyonları için uyduğu tespit edilmiş ve kinetik denklemleri çıkarılmıştır. Adsorpsiyonun kinetiği tennodinamik parametreler ve por difüzyon sabiti'nin hesaplanması ile ortaya konmuştur. Urfa taşı üzerine Ccf2 ve Zn+2 adsorpsiyonunun sadece por difÜzyonu etkisi altında olmadığı kısmen por difüzyonunun kısmende film difüzyonu özellikle de Ccf2 adsorpsiyonunda elektrostatik etkilerden kaynaklandığı görülmüştür. Bu çalışmada amaçlanan esas ise urfa taşımn adsorbent olarak kullanılabilirliğinin araştınlmasıdır. Netice itibariyle urfa taşının adsorbent olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the kinetics and adsorption properties of heavy metals, CcP and Zn2+ from aqueous solutions onto white urfa rock were investigated. The adsorption process was carried out in a batch reactor. It was found that the adsorption depends on the initial concentrations of Cd+2 and Zn+2, pH, temperature, particle size and amount of the adsorbent. The maximum adsorption using a (-1000 um + 850um particle sized adsorbent was found to be 96% for Cd2+ with an initial concentration of 6 mg/L at pH 8 and at 30°C. In the case of Zn2+, the maximum adsorption was 99.7% with an initial concentration of 50 mg/L at pH 7.4 and at 50 °C. It was experimentally determined that the adsorption isotherms, Langmuir and Freundlich were suitable for the adsorption of the two metal ions after the investigation of the applicability of the both isotherms on Urfa Rock The Langmuir adsorption isotherm constants, b and g° determined for Cd2+ adsorption on Urfa; Rock at 20° C were 5,853 1/mg and 1,855 mg/g, respectively. The Freundlich isotherm constants, kf and 1/n are 2,241 mg/g and 0,1484 respectively. In the case of Zn2+; the Langmuir isotherm constants determined at 50 °C are 809 1/mg and 12,36 mg/g. The Freundlich isotherms found are 12,344 mg/g and 0,0051 respectively. The suitability of other kinetic models apart from Langmuir and Freundlich isotams were investigated. The empirical kinetic model was found to be not suitable for this adsorption process. However, first order kinetic model was found to be suitable for various initial concentrations and at various temperatures and kinetic equations were determined. The adsorption kinetics was determined after the calculation of pore diffusion and kinetic parameters. It was found that the pore diffusion is not the predominant model on the adsorption of Cd2+ and Zn2+ on Urfa Rock. The results showed that the adsorption depends partially on the pore diffusion and film diffusion and particularly the electrostatic effects in thecaseofCd2+. The aim of this study was to investigate the applicability of Urfa Rock as a novel adsorbent, and it has been shown that the Urfa Rock can be used as an adsorbent.