Ülkemiz yük ulaşımında çoktürlü taşımacılığın sınırlarının ve/veya boyutlarının belirlenmesine yönelik bir karar destekleyici model
A Decisions support model for determination of borders and/or size of multimodel transportation for our country's freight transportation
  1. Tez No: 139788
  2. Yazar: MUSTAFA GÜRSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN BAYRAKDAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çok türlü taşımacılık, lojistik, yük taşımacılığı, ulaştırma planlaması, model, taşıma mesafesi, maliyet vııı, Multimodal transportation, logistics, freight transportation, transportation planning, cost, transportation distance IX
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ulaştırma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Günümüzde yük taşımacılığı (ulaşımı) oldukça karmaşık bir görünüm sunmaktadır. Hatta konuya ülkemiz perspektifinden bakılırsa daha da içinden çıkılamaz bir tablo ile karşılaşılır. Kanımca bu durumun başlıca sebebi ülkemizin henüz serbest pazar sistemine tam olarak adapte olamamış olmasıdır; dünya ile entegrasyona giden ülkemiz açık toplumun gereklerini bu niyeti ortaya koyduğumuz son 20 yılda yeterince gerçekleştirememiştir. Serbest piyasanın kendi seçiciliğinin yanında bunları destekleyecek hatta yeri geldiğinde besleyecek yasal-yönetsel düzenlemelerin yeterli düzeyde varolduğu söylenemez. Bu durumdan taşımacılık sektörü de nasibini almış gözükmektedir. Ülkemizde yük taşımacılığı hizmetim sunan irili ufaklı yüzlerce firma vardır. Hatta bir kamyon edinen, nakliyat firması kurmakta ve iyi kötü bir hizmet sunmaktadır. Dahası son bir iki yılın moda deyimi ile“Lojistik Hizmeti”sunmaktadır. Oysa arzu edilenin bu durum olmadığını söylemek için bilimsel bir çalışma yapmaya gerek yoktur. Uzak mesafeli ve büyük hacimli taşımalarda denizyolunun tartışılmaz üstünlüğü meydandadır. Zaten bu konuda ülkemizde de aynı uygulama gerçekleştirilmektedir. Yurtiçi taşımacılığa bakıldığında, ülkemiz coğrafi olarak büyük denebilecek ülkeler arasında yer almasına karşın, yük ulaşımının çok büyük bir kısmının karayolu ile yapıldığı görülmektedir (yaklaşık %95'i). Oysa ülkemizde denizyolu ile taşıma yapılabileceği gibi yeterince uzun olmasa da ülkemizin her köşesine ulaşan demiryolu ağından da yararlanılabilir. Bu imkanlardan faydalanmamak en hafif deyişle kıt olan ülke kaynaklanmn israfıdır. Demiryollarının ve yurtiçi deniz taşımacılığının hizmet düzeyinin iyileştirilmesi ile yük taşımacılığındaki ağırlığın karayollarının üzerinden alınması mümkün olabilecektir. Sunulmakta olan çalışmanın temel hedefi yük taşımacılığı için basit bir tür seçimi aracı önermektir. Bahsedilen tür seçimi aracı kullanılan tür seçimi ölçütlerine anket katılımcılannca verilmiş olan ağırlıklar kullanılarak“EXCEL ÇALIŞMA SAYFASINDA”oluşturulmuştur. Tezin ilk bölümünde, genel olarak ulaştırma sisteminden ve özel olarak da yük ulaşımı altsisteminden, daha sonra da planlama sürecinden ve ulaştırma ile karar verme sürecinden söz edilerek problemin çıkış noktası ve tezin yöntemine ilişkin bilgiler verilmiştir. ikinci bölümde ulaştırma sistemi konusu detaylandınlmış, taşıyıcı-taşıtıcı-karar verici etkileşimleri değişik çerçeveler halinde sunulmuş ve ulaştırma planlaması modelleri tanıtılmıştır. Çalışma sırasında yapılmış olan kaynak araştırması da bu bölümde sunulmuştur. Üçüncü bölümde önerilen model, girdileri-çıktılan, kullandığı formülasyon, farklılıkları ile derinlemesine tanıtılmış ve bir sektör üzerinde yapılmış uygulama eşliğinde sunulmuştur. Kullanılan veriler ve değerlendirmeleri ile anketlerin örnekleri ekler kısmmdadır. Sonuçlar kısmında elde edilen bulgular değerlendirilmiş göze çarpan eksikliklerden bahsedilmiş ve ileriye yönelik yapılabileceklere değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the last three decades freight transportation sector's general view seems very complicated. If one could look the subject from our countries' point of view that saw a more complicated scene. Major reason of this situation, in my opinion, that Turkey has not been adapted to free market conditions. It is not possible to say that governing institutions put forward necessitated rules and laws by trade sector along with free markets' own natural elimination systems. Transportation sector too, naturally, gets its share from that situation. Hundreds of firms are serving in freight transportation sector in our country. Even with just one vehicle, some firms constituted transportation firms and more or less serving in the market. Moreover, they are using the fashionable term of recent years“Logistics”though not understanding it's meaning. For saying that this is not a desired situation no academic studies needed. In long distance and big volume freight transportation, sea borne systems has superior to all other modes. Same tradition has realized in our country already. But at in-country freight transportation, in spite of Turkey has moderately big surface area; most part of freight transportation has been realized by roads (almost 95 percent of total). But we have a natural option: sea transportation possibilities, and though it is not very long our railway network has access almost every corner of the country. A little more improvement of these both modes' service levels would give us a chance of lowering the percentage of road transportation and furthermore efficient use of our scarce resources with avoiding of road accidents that they are causes thousands of deaths with loss of billions of dollars every year. Major aim of the presented study is developing“a basic modal choice decision support tool”for freight transportation.“Modal choice decision support tool”structured by using a mathematical calculation procedure at“EXCEL Worksheet”. General transportation system and specifically“freight transportation subsystem”presented at the introduction. Later on“planning process”and“transportation and decision making process”presented with a brief problem statement and the procedure used for solving it. At the second part, the subject of transportation systems given in detail. Shipper-Carrier- Decision Maker interactions have been given by different frameworks and then some transportation planning models represented briefly. Also a short literature review attached at the end of this part. Third part is devoted of detailed presentation of our procedure by the aid of inputs-outputs and differences of the model. At the end a numerical example solved by using recommended model. Some diagrams, figures and tabulations mat are related to questionnaires and data are given at appendixes. At the end in the conclusions, symptoms at hand evaluated and pointed to weak parts of“modal choice decision support tool”with future recommendations.