Video ve sayısal kameralarla coğrafi bilgi sistemlerine veri toplama olanakları
The Possibility of collecting data for geographical information systems using digital and video cameras
- Tez No: 139787
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAŞAYAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: CBS, KBS, video kamera, sayısal kamera, veri toplama, sayısal harita. xı, GIS, 3DGIS, video camera, digital camera, digital map, spatial data collection. xii
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
ÖZET Bilgi teknolojisindeki hızlı gelişmeler insan hayatını doğrudan etkiler hale gelmiştir. Toplum bireyleri her türlü bilgiye hızla ulaşmak ve sorgulamak arzusunda olduğundan, kurumların da buna hazırlıklı olması gerekmektedir. Dolayısıyla bilgi paylaşımı için gerekli sistemlerin oluşturulması, idarelerin temel görevleri arasında yer atmalıdır. Bugün kentlerde, sadece bireylerin isteklerini karşılamak için değil aynı zamanda kurumların kendi ihtiyaçlarım da karşılamak için bilgi sistemlerine gereksinim vardır. Bilimsel çalışmalarda kullanılan bilgisayar teknolojilerinin, günümüzde Coğrafi Bilgi Sistemlerinin oluşturulmasında başarıyla kullanılmaları ve bu sistemlerin dünyanın gelişmiş toplumlarında artık yönetimde vazgeçilmez bir araç halini almaları, ülkemizde de son yıllarda dikkatlerin Coğrafi Bilgi Sistemleri üzerinde yoğunlaşmasına neden olmuştur. Kentlerde yerel yönetimler, daha fazla nitelikli hizmet sunmak için verilere ya da bilgiye ihtiyaç duymaktadır. Ancak bu bilgiler kentin yapısı gereği farklı uzmanlık alanlarında sınırlı sayıda ve dağınık olarak bulunmaktadır. Mevcut sistem içerisinde bu verilerle sağlıklı ve çabuk karar verilebilmesi mümkün olamamaktadır. Bu gerçekler kent yüzeyinde“bilgi yönetimi”ve“yönetim düzenekleri”oluşturma gereğini ortaya çıkarmış, yerel yönetimleri sorunlarını çözmek ve kente sahip olmak için bilgi sistemleri oluşturmaya yöneltmiştir. Günümüzde kentsel bir bilgi sistemi tasarımı için ihtiyaç duyulacak bilgilerin kent yüzeyinde değişik birimlerde olması, yönetim ve planlama aşamasında bu bilgilere ihtiyaç duyulması halinde karmaşık bir bilgi yapışım ortaya çıkarmaktadır. Bilgi sistemlerinin yaşayabilmesi ve varlıklarım devam ettirebilmeleri için temel bileşenlerinden biri olan bilgi toplama ve güncelleştirme aşamalarının sağlıklı, hızlı ve güvenilir olması gerekmektedir. Bu çalışmada, yerel yönetimlerin kent bazında sağlıklı ve doğru kararlar üretmelerine doğrudan etki edecek bir karar-destek ünitesi olan coğrafi/kent bilgi Sistemleri'ne görüntü kaydeden sistemler ile (video ve sayısal kameralar) veri/bilgi toplama olanakları araştırılmıştır. Bilgi sistemleri çalışmalarının % 75 ini oluşturan veri toplama aşamaları denetim, zaman, emek, güvenilirlik ve sayısal haritaların zenginleştirilip eksilderinin giderilmesi vb ölçütleri değerlendirilerek sağlayacağı katkılar kent ölçeğinde seçilen objeler üzerinde araşünlmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, tanım ve amaç üzerinde durularak konuya genel bir bakış açısı getirilmiştir. Çalışmanın ikinci, bölümünde coğrafi/kent bilgi sistemleri işlevsel açıdan incelenmiştir. Video ve sayısal kamera görimtülerinin sadece KBS için değil diğer bilgi sistemleri için de kullanımları araştırılarak, bilgi sistemlerinin önemi üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde, bilgi sistemlerinde altlık olarak kullanılan sayısal harita ve bu konuda rakipsiz yöntem fotogrametri ile üretilen fotogrametrik sayısal haritaların, eksiklikleri üzerinde durularak, veri toplama ve önemi vurgulanmıştır. Video ve sayısal kameralarla ne tür verilerin toplanabileceği ve veri tabanlarında hangi öznitelik bilgileri ile temsil edilecekleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde video ve sayısal kameraların etkin kullanım alanları genel olarak değerlendirilmiştir. Bu kameralar hakkında teknik bilgiler verilmiştir.Beşinci bölümde, video ve sayısal kameraların veri toplama aşamasına katkıları örneklerle değerlendirilmiştir. Geometrik ve geometrik olmayan öznitelik bilgilerinin fotoğraflar ile elde edilmesi, görüntü ile desteklenmesi ve bunlara ilişkin uygulamalar ile sayısal harita tabanlı iki ve üç boyutlu pilot bölge uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Altıncı bölümde elde edilen sonuçlar klasik faaliyetlere göre sağladığı olanaklar ve getirdiği yenilikler belirlenerek çalışmama kent bilgi sistemlerine katkıları vurgulanmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The rapid proliferation of information technologies influences directly the life of people. Urban people wish to reach any kind of information and query them to satisfy normal daily needs. Institutions designed to provide such geographic information sendees have to be prepared for this. One of the fundamental duties of management is to design the necessary outline of the systems for sharing information among the users. Today the information systems are required particularly for urban areas not only to satisfy the needs of the people but also to meet the institutions' needs. The computer technologies have been used for scientific researches and these technologies have come to a stage where successful producing of GIS software products became reality. Today GIS are the main component of urban managemant specifically in developed countries. With all these development especially over a decade, GIS have been of great interest in Turkey. Local authorities are in need of information to perform quality service to people in urban. In spite of urban conditions, this information are scattered in different expertise fields, and founded limited number. It is almost impossible to take sound decisions using these data. The fact to form“information management”and“management mechanism”is very important for urban areas to sort the problems out. Today, because of the urban information spread out over different fields in urban areas, some complex organizational and planning problems are appearing for urban information system design. One of the basic components of information systems is the data collection along with data updating process that must be sound, speedy and reliable. In this thesis, data collection techniques such as digital and video cameras are considered for the management of urban information systems in making correct and sound decisions in urban areas. As well, control time, work and reliability criterion are evaluated. Also some application oriented studies have been conducted to get rich digital maps used as a base maps for information systems using digital and video cameras images. So, additions observed to data collections constitute 75% of information systems studies with pilot applications in urban areas. This thesis was divided into six chapters. In the first chapter, problem definition, the objectives and methodology are described. Second chapter deals with conceptual or theoretical approach to the problem. In this chapter the concept of GIS, 3DGIS and the use of video and digital camera in special GIS applications are provided. In the third chapter, digital maps are used as a base maps in information systems, photogrammetric digital maps are produced by unrivalled method photogrammetry in this field and their shortcomings were emphasized. Also the importance of data collection, kinds of data to be collected by using video and digital cameras and attributes to be presented in database were all studied. The next stage deals with some technical details and fields experiences about the use of video and digital cameras. The fifth chapter covers the case studies and their results involving the possibilities of collecting metric and non metric data by processing video and digital camera images, the contributions of video and digital camera images to data collecting stage, pilot applications and examples. The last chapter contains the discussion, the conclusions and some of the recommendations came out as a result of the case study.