Soğukta talaşsız şekillendirme kalıplarında hasarlar ve performans arttırıcı gelişmeler
Failures in punch and dies and the devolopments for improving of their performance
  1. Tez No: 139789
  2. Yazar: AZİZ HATMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TOPUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalıp, Takım Çeliği, Soğuk İş Takım Çeliği, Toplam Kalıp Maliyeti, Kalıp Performansı, Isıl İşlem, Yüzey İşlemleri ve Kaplama. XV111, Die and Punches, Tool Steels, Cold Work Tool Steels, Total Tool Cost, Die and Punch Performance, Heat Treatment, Surface Treatment and Coating xix
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
ÖZET * Soğukta talaşsız şekillendirme için kullanılan kalıplar ve bu kalıpların performansı, başta otomotiv (Taşıt Araçları Sektör) olmak üzere, Metal Ana Sanayi ve Makine İmalat Sanayiinin ve genel olarak da İmalat Sanayiinin verimliliği üzerinde belirleyici etkiye sahiptir. Bir kalıpta üretilen birim ürün başına kalıp maliyeti olarak ifade edilen kalıp performansının arttırılmasının yollarını araştıran bu çalışmada, öncelikle soğukta şekillendirme kalıplarında yoğun olarak kullanılan soğuk iş takım çeliklerinin fiziksel metalürjisi incelenmiş ve bu tür kalıp çeliklerindeki gelişmeler ve kalıplara uygulanabilecek yenilikler tartışılmıştır. Soğukta talaşsız şekillendirme kalıplarının onaltı farklı endüstriyel uygulamasında hatalı ısıl işlemler, hatalı tasarımlar, hatalı taşlama, tel erozyon, hatalı çelik seçimi, yetersiz yada aşın sertlik, ve düşük yüzey pürüzlülüğünden kaynaklanan tipik hasarlar incelenerek, bu hasarlar açıklanmaya çalışılmış ve çözüm önerileri geliştirilmeye çalışılmıştır. Öte yandan benzer tipik uygulamalarda onyedi endüstriyel ölçekli deney yapılarak farklı takım çeliği, ısıl işlemi, kaplama ve bitirme işlemlerinin kalıp ömürlerine olan etkileri saptanmıştır. Ayrıca geliştirilen model üzerinden bazı uygulamalar için kalıp performansları hesaplanmıştır. Toz metalurjik ve püskürtme biriktirme gibi yeni teknolojilerle üretilmiş yeni nesil takım çeliklerinin; Ark-PVD esaslı ince film kaplama tekniklerinin kalıp ömür ve performanslarını yükseltmede yararlı oldukları saptanmıştır. Ancak, bu tekniklerin etkin olarak uygulanabilmesi için tasarım, ısıl işlem ve bitirme işlemlerinin sağlıklı bir biçimde yerine getirilmesinin zorunlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Punch and dies and their performances have a dominant effect on the productivity of manufacture such as metal industries and machinery, and especially on automotive industry. In this study, ways of increasing punch and dies' s performance that are stated as punch and dies' s cost per unit product, are investigated. First, physical metallurgy of cold work tool steels used extensively in punch and dies is examined and developments of tool steels and innovations that can be and are applied to them are discussed. Typical failures that arise from wrong heat treatment, designing, grinding, wire EDM, steel selection, inadequate or excessive hardness and low surface roughness in sixteen different industrial applications of punch and dies are examined. These failures are then explained and solutions are tried to be developed. On the other hand, seventeen industrial experiments were conducted on similar typical applications, and effects of different tool steels, heat treatments, surface treatments and finishing operations on the lives of punch and dies were found. Moreover, punch and dies performances for certain applications were calculated using the developed model. It is found out that new generation tool steels that are produced with new technologies such as powder metallurgy and spray forming, and Arc-PVD based thin film coating techniques are useful in increasing punch and dies's lives and performances. However, in order to apply these techniques efficiently, it is necessary to have appropriate design, heat treatment and finishing processes.