Evsel ısıtmada ısı pompası uygulamaları
Heat pumps applications in domestic heating
  1. Tez No: 139828
  2. Yazar: SEYHAN TEZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESEN BOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İsı pompası, toprak kaynaklı ısı pompası. vu, Heat Pumps, soil is used as heat source. VII»
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET İnsanoğlu eskiden beri evinde, işyerinde konforlu bir ısı arayışında olmuştur. Günümüzde, en az masraflı, en konforlu ve çevreye en uyumlu ısıyı ısı pompalarf* vermektedir. Bu nedenle yeni ısıtma sistemi olarak ısı pompası tercih edilmesi olağandışı değildir. Isı pompası basit olarak elektrikle beslenen ve ısı enerjisini bir ortamdan diğer ortama taşıyan sistemdir. Isı pompaları genel anlamda ısıyı üretmek yerine taşımayı amaçlar. Bunun için ısının alınacağı bir ısı kaynağına ihtiyaç vardır. Isı pompalarında ısı kaynağı olarak su, hava ve topraktan; ayrıca atık ısıdan faydalanılır. Toprak kaynaklı ısı pompalarında ısı kaynağı olarak toprak kullanılır. Yıl boyunca sıcaklığı çok değişmez. Bunun yanısıra, kışın ısıtmaya ihtiyaç duyulduğunda toprağın sıcak; yazın soğutmaya ihtiyaç duyulduğunda toprağın soğuk olması amacımıza uygun en önemli özelliğidir. Sistem, dış sıcaklıktan bağımsız hale gelir. Bu özelliğinden dolayı, toprak kışın ideal bir ısı kaynağı iken, yazın iyi bir ısı kaynağıdır. Bu çalışmanın amacı, ısı pompalarının çeşitlerini inceleyip, bunlardan en uygun olanının bir şantiye ofisine uygulanmasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Mankind has been searching for comfortable heat for their houses and working places throughout the history. Today, heat pumps provide the most economic, comfortable and adaptive heat to the environment. Therefore, the selection of heat pump for a heating system is not unusual. Heat pump is an electrical system, which carries heat from one place to another. Since heat pumps aim carrying the heat. They need an energy source to withdraw energy. The energy sources are water, air and soil; waste heat may be also used. Soil is used as heat source in heat pumps. Soil heat doesn't change during the year. On the other hand, being warm when heating is needed in winter and being cold when cooling is needed in summer is the soil's most important property. So the system will be independt of outside heat. Because of this property, soil is an ideal heat source in winter and also a good heat sink in summer. The aim of this study is to examine various heat pump types and apply the most appropriate one to an office.