Biyokütle atık maddelerin sıvılaştırılması ve elde edilen ürünlerin analizi
Liquefaction of biomass waste materials and analysis of products
- Tez No: 139829
- Danışmanlar: PROF. DR. ESEN BOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyokütle atık madde, çam ağacı kabuğu, sıvılaşurma, deneysel tasarım. via, Biomass waste material, pine barks, liquefaction, experimental design. IX
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Fosil yakıt rezervlerinin hızla azalması ve fosil yakıt kullanımıyla oluşan çevresel sorunlar, alternatif enerji kaynaklarının bulunmasını zorunlu kılmıştır. Yenilenebilir enerji kaynaklan olan biyokütle ve biyokütle atık maddeler, bolca bulunabilme ve sıvı, katı, gaz ürünlere dönüştürülebilme gibi önemli özellikler taşımaları dolayısıyla, alternatif enerji kaynaklan arasında önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada, biyokütle atık maddeler olan çam ağacı kabuklarının sıvüaşünlması sırasında çeşitli deneysel parametrelerin sıvılaşma verimleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Sıcakhk, basınç, çözücü karışımı/çam ağacı kabuğu oram ve tetralin/(tetralin+kreozot yağı) oram etkileri incelenen parametrelerdir. Deneylerde, 250 mi kapasiteli manyetik kanştıncılı bir otoklav; çözücü olarak tetraHn+kreozot yağı kanşımı, ortam gaza olarak ise hidrojen kullanılmıştır. İlgili reaksiyon koşullanndaki reaksiyon süresi 1 saat olarak alınmıştır. Sıvılaştırma sonucu oluşan sıvı ürünler Soxhlet ekstraksiyonu uygulanarak, yağ, asfâlten, preasfalten ve arak kesimlerine ayrılmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında sıcaklık, basınç, çözücü kanşımı/ağaç kabuğu oranı ve tetralin/(tettalin+kreozot yağı) oranının ağaç kabuklanma sıvılaşma verimleri üzerindeki bireysel etkileri incelenmiştir. İkinci aşamada, aynı parametrelerin verimler üzerindeki etkisi deneysel tasarıma uygun olarak araştırılmıştır. Sıcakhk, basınç, çözücü kanşımı/ağaç kabuğu ve tetralin/(tetralin+kreozot yağı) parametrelerinin çalışma aralıklan sırasıyla 300-400°C, 10- 50 atm, 1/1-5/1 ve 0/1-1/1 olarak alınmış ve deneysel tasarım beş seviye (-2, -1, 0, 1, 2) özerinden gerçeMeştirilmiştir. Üçüncü ve son aşamada, elde edilen bulgular temelinde, yağ+gaz, asfâlten ve preasfalten verimleri, toplam dönüşümler için model denklemleri geh'ştirilmiş ve optimizasyon çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The decline of fossil foel reserves and the environmental problems caused by fossil fuel usage, have required searching for alternative energy sources. Biomass and biomass waste materials, which are renewable energy sources, have important standing among alternative energy sources since they are abundantly available and can be converted to liquid, solid and gaseous products. In this study, the effects of various experimental parameters on the liquefaction yields of a biomass waste material, namely pine barks, were investigated. Temperature, pressure, solvent mixture/pine barks ratio and tetralin/(tetralin+creosote oil) ratio were the parameters whose effects were studied in detail. The experiments were carried out in a magnetically stirred autoclave of 250 ml capacity. Tetralin+creosote oil mixture and hydrogen were used during the experiments as solvent and gas medium, respectively. The reaction time at reaction conditions was taken as 1 hour. The oil, asphaltene, preasphaltene and residue fractions of liquefaction products were seperated by Soxhlet extraction. The individual effects of temperature, pressure, solvent mixture/pine barks ratio and tetralin/(tetraHn+creosote oil) ratio on liquefaction of pine barks were investigated in the first part of this study. In the second part, the effects of same parameters were investigated based on an experimental design work. The experimental design was done at five levels and the studied ranges for temperature, pressure, solvent mixure/pine barks ratio and tetralin/(tetralin+creosote oil) ratio were 300-400°C, 10-50 atm., 1/1-5/1 and 0/1-1/1, respectively. In the third and last stage, the model equations for oil+gas, asphaltene and preasphaltene yields, total conversions were developed and an optimization study was done.