Müze yapılarında yenilenen sergileme anlayışı / interaktif yöntemler
The Renewed exhibition consept in museums / interactive methods
- Tez No: 139827
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SOYGENİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Müzecilik, İnteraktif Sergi, Ziyaretçi, Bilgisayar Teknolojisi, Gösterim Teknikleri. vıı, Contemporary Museum, Interactive Exhibition, Visitor, Computer Technology, Display Techniques. Vlll
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
TEZ OZETI Müzelerin kültür nesnelerinin korunduğu ve vitrinlerde sergilendiği yerlerin ötesinde, izleyiciyi meraklandıracak, daha fazla görme, öğrenme isteğini heveslendirecek, nesnenin kendisi kadar yazılı bilgi panolarını ilginç kılan tasarım ve interaktif yöntemlerle meşgul edecek sergi tasarımlarına gereksinim duyması son 20 yıl içinde artmıştır. Buna bağlı olarak çağdaş müzecilik çalışmaları son yıllarda hızlı bir değişim yaşamaktadır. Müzelerde yeni teknikler kullanılmaya başlanmış, insan-sergilenen iletişimine verilen önem artmıştır. Ziyaretçilerin istekleri yemden gözden geçirilmiş ve buna göre yeni sergi tasarımlarına gidilmiştir. Ziyaretçinin öğrenmesinde etkili olan interaktif sergiler daha sık kullanılmaya başlanılmıştır. Gelişen bilgisayar teknolojisi sayesinde, müzeler sadece objelerin izlendiği mekanlar olmaktan çıkmış, farklı işlevleri de üstlenmiştir. Kullanılan tekniklerin gelişimi müzelere daha fazla ziyaretçinin gelmesini sağlamıştır. Tezde sergi tiplerine, yeni gösterim tekniklerine, sergi tasarımında etkili olan faktörlere, müze-ziyaretçi ilişkilerine ve bunların değişimine yer verilmiştir. Bunlardan sonra, tezde bazı yeni müze örneklerine değinilmiş, aralarında bir kıyaslama yapılarak sonuca gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the last twenty years, instead of protecting and exhibiting objects in showcases it became necessary for museums to have exhibition designs that make visitors more interested and more desirous of the exhibition. For that reason interactive systems were preferred much more than traditional systems. Display systems for contemporary museum collections have been changing rapidly in the last years. New techniques have been used in museums and the importance that is given to exhibition- visitor relation has increased. The neeeds of the visitors have been re-evaluated and new exhibition designs have been planned. Interactive exhibitions that makes learning easier have been used more. Museums are not the places that objects are being exhibited in anymore. They contain different activities. The number of visitors have increased with development of the computer technologies in the last century. Display techniques, new exhibition types, the factors that affect exhibition design, museum and visitor relations and changes of these have formed the backbone of this research. In last chapter, some new museum models have been explained and compared.