Kalite güvence ve proses kontrol sistemlerinin enjeksiyon tabanlı ayakkabı üretiminde uygulanması
Application of quality assurance and process control systems for production of shoes with injected soles
- Tez No: 139830
- Danışmanlar: PROF. DR. MUALLA ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: ISO 9002, Quality Control System, ISO 9001:2000 Revision, Dema Shoe, Statistical Process Control. IX
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Günümüzde tüketicinin bilinçlenmesi, en kaliteli ürüne en uygun şartlarla ulaşmak istemesi, üretim sektöründe kalitenin ön planda tutulmasına neden olmuştur. Üretim sektöründeki geleneksel rekabet anlayışı olan düşük maliyet - yüksek kar oram günümüz koşullarında en uygun maliyetle en kaliteli mamulü üretmek kavramına dönmüştür. Bu da 90'lı yıllarda başlangıçta dış etkenlerden kaynaklanan daha sonra ise şirket yönetiminin amacı haline gelen kalitenin iyileştirilmesi ve belgelendirilmesi gereğinin doğurmuştur. ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi ve Kalite Standardları bu noktada ön plana çıkmıştır. Kalite Yönetim Sistemi'nde hedef hatalı mamulleri ayırmak değil hatayı oluşturan faktörleri belirleyerek hata oluşumunu engellemektir. Bu nedenle temelde veri toplamaya dayalı olan istatistikten yararlanılır. Prosesi kontrol altmda tutmak ve verimi artırmak için uygulanan İstatistiksel Proses KontroFün amacı, proseste sistematik olarak meydana gelen aksaklıkları tespit etmek ve prosesi istenilen kalite düzeyini elde edecek şekilde yönlendirmektir. Proses kontrolünü sağlamak için; Çetele Diyagramı, Histogram, Pareto Diyagramı, Sebep-Sonuç Diyagramı, Gruplandırma, Serpilme Diyagramı, Kontrol Şemaları ve Proses Yeterlilik Analizi gibi temel istatistiksel tekniklerden yararlanılır. Bu çalışmada; ISO 9001:2000 revizyonu, İstatistiksel Proses Kontrol Yöntemi ve Dema Deri Mamulleri ve Ayakkabı Sanayi A.Ş.'de ISO 9001:2000 revizyonuna geçmek için yapılması gerekenler ve İstatistiksel Proses Kontrol Yöntemi'nin enjeksiyon tabanlı ayakkabı üretimine uygulanması incelenmiş, yapılan çalışmalara örnekler verilmiştir. Anahtar kelimden ISO 9002, Kalite Yönetim Sistemi, ISO 9001:2000 Revizyonu, Dema Ayakkabı, İstatistiksel Proses Kontrol. vuı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today, since the consumers become conscious and want to get more qualified production at minimum cost, the production sector has been forced to put the quality in the first rank during the production. The traditional intelligence of competition, which is low cost - high profit, in today's conditions changed into the consent of the most profitable cost - the most qualified product. Because of the changing in the competition intelligence, at the beginning the external forces, after this the management policy of the firms, the improvement of the quality become the aim of the companies and this made the firms to prove their quality by getting certificate. In this point ISO 9000 Quality System and Quality Standards became more popular. The aim of Quality Assurance System does not select the faulty products. It's aim is to find out the reasons of the faulty production. So this system uses statistics, which depends on collecting data, in order to keep the process under control and to increase the efficiency. The aim of Statitical Process Control is to find out the obstacles that occurs during the production and to enhance the quality of the process". To keep the process under control Histogram, Pareto Diagram, Cause - Effect Diagram, Grouping, Dispersing Diagram and Process Sufficiency Analysis Control Schemes can be used. In this study; ISO 9001:2000 Revision, Statistical Process Control are discussed and some applications to production of shoes with injected soles are given for Dema Deri Mamulleri ve Ayakkabı Sanayi A.Ş..