Yakıt tanklarında ısıtma işleminin deneysel incelenmesi
Experimental investigation of heating process in fuel storage tanks
  1. Tez No: 139834
  2. Yazar: BURÇ UZMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURTEN VARDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yakıt tamdan, deneysel çalışma, sıcaklık dağılımı, rezistans, yakıt, Oil tanks, experimental work, heat distribution, resistor, oil IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Bu çalışma ; gemi yakıt tanklarının ısıtılması sırasında yakıt içindeki sıcaklık dağılımım deneysel olarak incelemek için yapılmıştır. Deneyler, dolu bir yakıt tankının ısıtılması ve içinde sıcak yakıt bulunan bir tanka daha soğuk bir yakıt girmesi durumunda sıcaklık dağılımının incelenmesini sağlayacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Ayrıca tankın ısıtılması için kullanılan ısıtıcının yerinin sıcaklık dağılımına etkisi incelenmiştir. Deney düzeneği, bir ana tank, bir yardımcı tank, iki tank arasında transferi sağlayan bir pompa, tankın değişik yerlerinde kullanılan iki ayrı ısıtıcı, 12 adet termoeleman, gösterge cihazları, değişik çaplarda boru ve valflerden oluşmaktadır. Deneyde kullanılan akışkan, viskozite-sıcaklık değişiminin yakıtlarınkine benzer olması nedeniyle kullanılmamış makine yağıdır. İlk olarak durgun yakıt ısıtılmış ve bu işlem şuasında tank içerisindeki sıcaklık değişimleri incelenmiştir. Daha sonra sıcak yakıt ile ikinci tankta depolanan soğuk yakıt pompa yardımıyla karıştırılmış ve bu durumdaki sıcaklık değişimleri incelenmiştir. Üçüncü deneyimizde ise tankımızın üst tarafında bulunan ısıtıcı rezistans yardımı ile ısıtma işlemi yapılarak bu durumdaki sıcaklık dağılımları incelenmiştir. Deneyler sonucunda elde edilen değerler yatay ve düşey kesitlerde çeşitli grafikler üzerinde incelenmiş ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This project undertakes a detailed study and examination on experimenting the heat alteration movements which are caused by adding fuel into the fuel tank-which has higher temperature- during the process of filling the tanks and heating the fuel in ships' fuel tanks. In experiments, two fuel storage tanks, heater resistance, heat measurement elements, electonic units, various pipe connection components and a oil pump were used as apparatus. In the study, at first, the stagnant fuel was heated, and during this process the heat alterations in the tank were examined. Secondly, the hot fuel is mixed with the cold fuel which is stored in the second tank by the pump with circulation and the heat alterations were analysed. In the third experiment, the heating process is done by the upper heater resistance and according to the new conditions, the heat dispersions are examined. The obtained values were studied and evaluated on various graphs and charts on cross-sections both vertically and horizontally.