Ag-gözenekli silisyum eklemlerin kapasitif özellikleri
Capacitive properties of Ag-porous silicon junctios
- Tez No: 139835
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYYAR CAFEROV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Porous Silicon, Relative Humidity, Capacity-Based Sensors, Ag-Porous Silicon Junctions, Humidity Sensors vm
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Özdirenci 0.006-0.015 Ocm ve kalınlığı yaklaşık 381 fj.ni olan Sb katkılı «-tipi monokristalik silisyumun yüzey bölgesinde elektrokimyasal yöntemle gözenekli silisyum (GS) tabakası oluşturuldu. GS filmin gözenekliliği % 35-50 olarak hesaplandı; kalınlığı 5-20 um arasında ölçüldü; optik geçirgenliğine spektrofotometre ile 300-1000 nm aralığında bakıldı; soğurma katsayısı hesaplanarak absorbsiyon katsayısı spektrumu çizildi ve yasak enerji aralığı yaklaşık 1.41 eV olarak bulundu. Elektron demeti yöntemiyle Ag-GS eklemleri elde edildi. Eklemlerin yüzey kontakları yapılıp aydınlık ve karanlık ortamlarda akım-voltaj karakteristikleri ölçüldü. Ag-GS eklemin daha yüksek doğrultma katsayısına ve daha küçük ışık duyarlılığına sahip olduğu görüldü. Ag-GS eklemlerin farklı ortamlarda (normal, aydınlık, karanlık ve nem) 0.05-100 kHz frekanslarda (seri ve paralel olarak) kapasitans-voltaj karakteristikleri ölçüldü. Ag-GS eklemin kalınlığının iyonlaşmış akseptörlerin konsantrasyonu ile ters orantılı olduğu bulundu. Ag-GS-Si eklemlerin kapasitansına nemin etkisi incelendi. % 35-95 nispi nemlik aralığında kapasitansta 5 nF'dan 800 nF'a kadar keskin bir artış elde edildi. BelH bir nispi nemlikte frekans azaldıkça kapasitansın arttığı gözlendi. Nemin etkisi ile Ag-GS-Si eklemin kapasitansındaki artışın, Ag-GS eklemine göre daha keskin olduğu belirlendi. Ag-GS-Si eklemlerin nem ortamına tepki süresi incelendi. Ag-GS-Si eklemlerin nem ortamından normal oda ortamına çıkarıldıktan sonra kapasitansın ilk değerine ulaşma süresi yaklaşık 10-20 saniye olarak tespit edildi. Anahtar Kelimeler : Gözenekli Silisyum, Nispi Nem, Kapasitif-Esaslı Sensörler, Ag- Gözenekli Silisyum Eklemler, Nem Sensörleri vıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Porous silicon (PS) layer has been formed by electrochemical method at surface region of Sb- doped «-type monocrystalline silicon with 0.006-0.015 Qcm resistivity and 381 um thickness approximately. The porosity of PS film has been calculated as 35-50 %; the thickness of PS film has been measured between 5-20 um; optical transmission has been investigated at 300- 1000 nm interval by using spectrophotometer; absorption coefficient spectrum has bçen drawn by being calculated absorption coefficient, and energy gap has been found 1.41 eV approximately. Ag-PS junctions have been obtained by electron beam method. After surface contacts of junctions have been made, current-voltage characteristics have been measured in the light and dark medium. It has been seen that Ag-PS junction has higher rectification coefficient and lower light sensitivity. Capacitance-voltage characteristics of Ag-PS junctions have been measured in different medium (normal, light, dark, and humidity) at frequencies of 0.05-100 kHz (as series and parallel). It has been found that the thickness of Ag-PS junction is inversely propotional wjth the concentration of ionized acceptors. The effect of humidity on Ag-PS-Si junctions' capacitance has been investigated, A sharp increase from 5 nF to 800 nF in capacitance has been obtained at interval 35-95 % relative humidity. The decrease of frequency to the increase of capacitance has been observed at a certain relative humidity. The increase in capacitance of Ag-PS-Si junction with the effect of humidity has been determined sharper than Ag-PS junction's. The response time of Ag-PS-Si junctions' capacitance to humidity medium has been investigated. After Ag-PS-Si junctions has been taken out from humidity medium to normal room medium, the reach time to the initial value of capacitance has been found 10-20 seconds approximately.