Türkiye'de doğal olarak yayılış gösteren Tanaceetum densum (Lab.) Schultz bip. ssp. sivasicum Hub.-Mor & Griersun, T. densum (Lab.) Schultz Bip. ssp. eginense Heywood, T. cadmeum (Boiss) ssp. orientale Grierson, türlerinin uçucu yağlarının ...
Essential oil research on Tanaceetum densum (Lab.) Schultz Bip. ssp. sivasicum Hub.-Mor & Griersun, T. densum (Lab.) Schultz Bip. ssp. eginense Heywood, T. cadmeum (Boiss) ssp. orientale Grierson, plants, naturally growing in Turkey
- Tez No: 139839
- Danışmanlar: PROF. DR. NEZHUN GÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Tanacetum densum ssp. sivasicum, Tanacetum densum ssp. eginense, Tanacetum cadmeum ssp. orientale, Compositea, Uçucu yağ ıx, Tanacetum densum ssp. sivasicum, Tanacetum densum ssp. eginense, Tanacetum cadmeum ssp. orientale, Compositea, Essential oil
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Türkiye'de yetişmekte olan endemik Tanacetum densum ssp. sivasicum, Tanacetum densum ssp. eginense türlerinin ve iki farklı lokaliteden toplanan Tanacetum cadmeum ssp. orientate türünün uçucu yağlan elde edilmiştir. Uçucu yağ verimleri ve içerikleri saptanmıştır. Kurutulmuş bitkilerin çeşitli kısımları Clevenger apareyinde su distilasyonuna tabi tutulmuştur. T. densum ssp. sivasicum bitkisinin uçucu yağ verimleri çiçekte %0,25, gövdede %0,1, kökte eser miktanndadır. Bu bitkiden elde edilen uçucu yağ temel komponentleri çiçekte 1,8-sineol %21, Kafur %19, Borneol %6, gövdede 1.8-sineol %28, Kafur %16, Borneol %6 olarak gözlenmiştir. T densum ssp. eginense bitkisinin uçucu yağ verimleri çiçekte %0,35, gövdede %0,25, taban yapraklarında %0,45, kökte eser miktanndadır. Bu bitkiden elde edilen uçucu yağ temel komponentleri çiçekte Kafur %31, 1,8-sineol %12, Kamfen %11, a-pinen %7, Neodihidrokarveol %5, gövdede Kafur %26, Bornil asetat %9, taban yapraklannda Kamfen %7, a-pinen %5, kökte Spatulenol %8, Bornil asetat %5 olarak gözlenmiştir. Sivas-Dumluca dağından toplanan T. cadmeum ssp. orientale bitkisinin uçucu yağ verimleri çiçekte %0,5, gövdede %0,25, kökte eser miktanndadır. Bu bitkiden elde edilen uçucu yağ temel komponentleri çiçekte Kafur %26, Borneol %15, a-tuyon %8, gövdede Borneol %26, Kafur %15, 1,8-sineol %7, a-tuyon %6, kökte Nonakosan %16, Spatulenol %7 olarak gözlenmiştir. Adana-Saimbeyliden toplanan T. cadmeum ssp. orientale bitkisinin uçucu yağ verimleri çiçekte %0,95, gövdede %0,5, kökte %0,05 miktanndadır. Bu bitkiden elde edilen uçucu yağ temel komponentleri çiçekte a-tuyon %25, p-ödesmol %14, trans- Krisantenil asetat %6, gövdede Trans-Krisantenil asetat %9, 1,8-sineol %7, P-ödesmol %6, a- tuyon %5, kökte f3-ödesmol %14, Spatulenol %6, T-murolol %5 olarak gözlenmiştir. T. cadmeum ssp. orientale türünün farklı lokaliteden toplanan numunelerinin uçucu yağ içerikleri arasındaki farklılık bu bitkinin farklı kemotiplerinin söz konusu olabileceğini gösteriyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Essential oils of endemic plants Tanacetum densum ssp. sivasicum, Tanacetum densum ssp. eginense and Tanacetum cadmeum ssp. orientale collected from two different localities in Turkey were obtained by water-distillation.Their essential oil yields and compositions are reported. Various parts of the air-dried plants were subjected to water distillation using a clevenger-type distillation apparatus. Essential oil yields of the parts of T. densum ssp. sivasicum is: flower 0,25%, stems 0,1%, roots trace amount. The main components of the essential oils obtained from this plant is as follows: flower oil 1,8-cineole 21%, Camphor 19%, Borneol 6%, for stems oil 1.8-cineole 28%, Camphor 16%, Borneol 6%. Essential oil yields of the parts of Tanacetum densum ssp. eginense is: flower 0,35%, stems 0,25%, basal leaves 0,45%, roots trace amount. The main components of the essential oils obtained from this plant is as follows: flower oil Camphor 31%), 1,8-cineole 12%, Camphene 11%, a-pinene 7%, Neodihydrocarveol 5%, stem oil Camphor 26%, Bornyl acetate 9%, basal leaves oil Camphene 7%>, a-pinene 5%, root oil Spathulenol 8%, Bornyl acetate 5%. Essential oil yields of the parts of T. cadmeum ssp. orientale collected from Sivas-Dumluca Mt. is: flower 0,5%, stems 0,25%), roots trace amount. The main components of the essential oils obtained from this plant is as follows: flower oil Camphor 26%, Borneol 15%, a-thujone 8%, stem oil Borneol 26%), Camphor 15%, 1,8-cineole 7%, a-thujone 6%, root oil Nonacosane 16%), Spathulenol 7%. Essential oil yields of the parts of T. cadmeum ssp. orientale collected from Adana- Saimbeyli is: flower 0,95%>, stems 0,5%, roots 0,05%). The main components of the essential oils obtained from this plant is as follows: flower oil a-thujone 25%, P-eudesmol 14%), /rara-chrysanthenyl acetate 6%, stems oil rrara-chrysanthenyl acetate 9%, 1,8-cineole 7%, P-eudesmol 6%, a-thujone 5%>, roots oil P-eudesmol 14%), Spathulenol 6%, T-muurolol 5%. Different compositions of the essential oils of T cadmeum ssp. orientale collected from two different localities suggested the occurrence of chemotypes.