İstanbul katı atık kompost tesisinde kompostlaştırma sürecinin izlenmesi ve ürün kalitesinin belirlenmesi
Monitoring of composting process and determination of product quality in Istanbul compoting plant
  1. Tez No: 139838
  2. Yazar: YAKUP KARAASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompostlaştırma prosesi, Fermantasyon derecesi, fitotoksisitite (Bitkiye uygunluk), stabilite, olgunluk ve kalite vm, Composting process, Fermentation level, phytotoxicity (poisonous to plants), stability, maturity and quality IX
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Katı atık bertarafiaıda düzenli depolamanın yanında kompostlaştırma, değerli atıkların ve organik atıkların ekonomiye kazandırılması açısından gerçek bir çevre koruma yaklaşımı olarak değerlendirilmektedir. İstanbul'da günde yaklaşık 10 000 ton evsel katı atık üretilmektedir. Bu atıklar İstanbul'un Asya ve Avrupa yakalarında bulunan düzenli depolama sahalarında bertaraf edilmektedir. İstanbul'un Avrupa yakasında konumlandırılan kompostlaştırma tesisinin kapasitesi 1000 ton/gün' dür. Bu tesise gelen inorganik atıkların geri dönüşebilen kısımları ayrılmakta, organik atıklardan da kompost üretilmektedir. Mart 2001 'de deneme işletmesine alman bu tesisin kapasitesi günlük üretilen İstanbul evsel atık toplamının %10'u civarındadır. Bu çalışmada İstanbul Kompostlaştırma ve geri kazanma tesisinde deneme işletmesinde ve işletme esnasında, kompostlaştırma prosesi izlenmiş ve oluşan ürünün, kalite açısından sımflandınlması yapılmıştır. Tesiste kompostlaştırma prosesi boyunca sıcaklık, nem, TOK, OM, TKN, C/N oranı ve pH'ın zamana bağlı değişimleri izlenmiştir. 8. Hafta sonunda oluşan üründe yukarıdaki parametrelerin yanı sıra bitkiye uygunluk, fermantasyon derecesi, ağır metal seviyesi ve hijyen gibi parametrelerin analizleri de yapılmış, üretilen kompostun stabilitesi, olgunluğu ve kalitesi tespit edilmiştir. Yapılan deneyler neticesinde tesiste proses boyunca ve oluşan ürünlerde tespit edilen pH, nem ve C/N oranının istenilen kriterleri sağladığı görülmüştür. Dewar kabı ile fermantasyon derecesi belirlenmiş, elde edilen kompostun IV. Sınıf kompost (Olgunlaşmış, depo edilebilir kompost) olduğu tespit edilmiştir. Son üründe yapılan bitkiye uygunluk (fitotoksisitite) testi neticesinde, kompostda bulunan ağır metallerin, toksik bileşiklerin ve organik asitlerin bitkilere zarar vermeyecek seviyede olduğu kanaatına varılmıştır. Evsel katı atıklarda en yaygın patojen mikroorganizmalardan biri olan ve tifo hastalığının amili olan salmonella sp tayini yapılmış, elde edilen ürünlerde salmonella sp varlığına rastlamlmamışto. Tesiste son ürünlerde tespit edilen ağır metal parametrelerinin seviyeleri Alman Sınıf 2 referans değerlerinden yüksek, Avusturya Sınıf 2 referans değerlerinden düşük olduğu görülmüştür. Sonuç olarak Katı Atık Geri Kazanma ve Kompostlaştırma tesisi İstanbul'da organik maddelerin değerlendirilmesi ve ekonomik değeri olan malzemelerin geri kazanılması gerekliliği açısından büyük önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Besides the removal of solid wastes at sanitary landfills, recycling of economically valued materials, and taking the organic matter into the economic cycle of soil by compsting, are evaluated as real environmental protection approaches in the world. Approximately 10,000 tons per day of municipal solid wastes (MSW) are produced in Istanbul Metropolitan City. These solid wastes are being removed at sanitary landfills in both European and Asian sides of Istanbul. Composting and sorting plant, which has a capacity of 1,000 tons per day, is located in European side of Istanbul. In this plant, recyclable materials are separated from the incoming solid waste streams and compost is produced from organic wastes. Thus, maximum 10 percent of MSW have processed at this plant since 14th March, 2001. In this thesis, composting process of Istanbul Solid Waste Recycling and Composting Plant was monitored in both testing and operating periods, and also quality of compost was classified. During the process, changing of temperature, moisture, total organic carbon (TOC), organic matter (OM), total Kjedhal nitrogen (TKN), carbon/nitrogen (C/N) ratio and pH values were observed. Besides these parameters after the 8 th week, phytotoxicity (poisonous to plants), fermentation level, concentration of heavy metals and hygiene were measured, and stability, maturity and quality of compost products were determined. According to the results of experiments, pH, moisture and C/N ratio of the process and compost products were convenient with standards. Fermentation level was measured with Dewar Flask, and the category of compost was determined as fourth class (Maturing compost, can be stored). In respect of phytotoxicity of products, concentrations of heavy metals, toxic substances and organic acids were low which are not harmful for plant. Analysis of Salmonella sp, which is the cause of typhoid fever and becoming widespread in MSW, was done, and it was not found in products. The concentrations of heavy metals were higher than German Category-2 standards and lower than Austria Category-2 standards. Consequently, Istanbul Sorting and Composting plant has a high importance for the evaluation of organic matters and recycling of economically valued materials.