Zoogloea ramigera'nın ağır metalde üreme karakteristiği ve ağır metali toplama kapasitesinin araştırılması
The growth characteristics on heavy metal and heavy metal uptake capacity of zooglaea ramigera
- Tez No: 139840
- Danışmanlar: PROF. DR. NEHUN GÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Biyoremediasyon, ağır metal kirliliği, Zoogloea ramigera vııı, Bioremediation, heavy metal pollution, Zoogloea ramigera IX
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Ağır metal kirliliği ülkemizde ve dünyada giderek artmakta olan bir çevre problemidir. Bir çok biyokimyasal reaksiyonda rol oynayan, enzimler ve proteinlerin prostetik grubu olarak önemli yaşamsal faaliyetlerde rol oynayan ağır metaller, fazla miktarda olduklarında canlılar için toksiktir. Ağır metaller organik kirleticiler gibi parçalanmadıklanndan, doğrudan besin zincirine katılırlar. Ağır metal kirliliğinin gideriminde kullanılan geleneksel kimyasal yöntemlerin çoğu zaman yetersiz ve pahalı olmasının yanısıra, bu yöntemler çevreye başka toksik bileşiklerin salınımına da neden olmaktadır. Doğada, başta mikroorganizmalar olmak üzere bir çok canlının ağır metal toplama kapasitesine sahip olduğu görülmüştür. Bu canlılardan en kolay çalışılanı bakterilerdir. Zoogloea ramigera, arıtım sistemlerinde doğal olarak baskın bulunan bir bakteridir. Bu bakteri hücre dışına saldığı fazla miktardaki zayıf asidik polisakkarit ile bakır ve kadmiyum gibi metal katyonlarını yüksek oranda bağlamaktadır. Bu çalışmada Z ramigera'mn belli bakır ve kadmiyum konsantrasyonlarını içeren sıvı ve katı besiyerlerindeki üreme karakteristiği, bakır ve kadmiyumun birlikte üremeye etkisi incelenmiştir. Bu konsantrasyonlardaki bakır ve kadmiyuma maruz bırakılan hücrelerin bakır ve kadmiyumu toplama kapasitesi, bunun metabolizmaya bağlılığı, sitosole taşınımı araştırılmıştır. Ayrıca Staphylococcus aureus' da. kadmiyum taşımmmda etkili proteini kodlayan cadC geninin varlığı Z ramigera 'da DIG işaretleme sistemiyle araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Heavy metal pollution is an accelerating enviromental problem both in our country and in the world. Most of the heavy metals are essential for biochemical reactions, as they play important roles for being prosthetic groups of enzymes and proteins. However, their presence at higher concentrations are toxic for organisms. Due to the fact that heavy metals can not be degraded like organic pollutants, they directly enter to the food chain. The conventional chemical methods which have been used for a long time, are insufficient, expensive and give rise to formation of other toxic compounds. In nature, a lot of organisms especially microorganisms, have the capability to accumulate heavy metals. Zoogloea ramigera, which is a Gram negative bacterium, is found abundantly in sewage effluent. A weakly acidic polysaccharide is secreted by this bacterium, and this polysaccharide matrix have the capacity to bind heavy metal cations like copper and cadmium in large amounts. In this presentation, the growth characteristics of Z. ramigera in liquid and solid mediums containing copper and cadmium were investigated. In addition, the effects of copper and cadmium interactions to bacterial growth were explored. At several concentrations of copper and cadmium, the adsorption capacity of biomass, the relationship between uptake and metal accumulation in cytosol of the bacterial cell was investigated. In addition, the presence of cadC gene, which plays role in cadmium transportation in Staphylococcus aureus, was investigated with DIG labelling system.