İstanbul'daki ofis binalarının performans değerlendirmesi
The Evaluation of performance criterias in İstanbul office buildings
- Tez No: 139848
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ofis binası, MİA, plaza, bağımsız ofis binası, A sınıfı, B sınıfı, performans değerlendirmesi, yatırım, tasarım, teknik, ticari, lokasyon-ulaşım-sosyal çevre, Office building, central business district, plaza, stand alone office building, class A, class B, analysis of efficiency, investment, design, technique, commercial, location- transportation-social surroundings. XI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 290
Özet
ÖZET İstanbul, Türkiye'nin hizmet sektörünün en yoğun olduğu ve ekonominin yönlendirildiği ulusal ve uluslar arası ticaret ve turizm merkezi bir metropoldür. Bu özelliğini geçmişten beri sürdüren ve hemen hemen tüm sektörlerin faaliyet gösterdiği şehirde, merkezi iş alanları da zaman geçtikçe değişime uğramaktadır. Bu nedenle tarihsel süreçten beri bir çok merkezi iş alanı ile yoğun bir ofis binası stoğuna sahip olan İstanbul, günümüzde hiç kullanılmayan, boş ofis binaları ile donatılmıştır. Bölgesel gerçekler ve kullanıcı tercihleri dikkate alınmadan sadece yüksek gelir getirmesi düşüncesiyle inşa edilen ofis binaları, şehrin tüm boş alanlarını kaplamış ve hiç de azımsanamayacak büyüklüklere ulaşmıştır. Bu durum bilinçsiz yapılan yanlış ofis binası yatırımlarının önüne geçilmesi gerektiğini ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada, ofis binaları bölgesel gerçekler baz alınarak yatırım, tasarım, teknik, ticari, lokasyon-ulaşım-sosyal çevre konularının oluşturduğu performans parametreleri çerçevesinde incelenmiştir. Ayrıca günümüzde geçerliliğini koruyan dokuz merkezi iş alanından seçilen örnek ofis binaları ile performans değerlendirmesinin analizi yapılmıştır. Çalışmanın amacı, mevcut olan ofis binalarını bölgesel gerçekler ve kullanıcı tercihleri doğrultusunda olumlu ve olumsuz yönleriyle değerlendirerek, bundan sonra yapılan ofis binası yatırımlarına bir rehber niteliğinde sonuçlar ortaya koymaktır. Çalışmanın birinci bölümü; çalışmanın hedeflerinin ortaya konması ve kapsam üzerinedir. İkinci bölümde; İstanbul'un tarihsel gelişim sürecinde merkezi iş alanlarının oluşumu açıklanmış, günümüzde geçerli olan merkezi iş alanları ofis binası stoğu ve kira rakamları açısından ele alınarak anlatılmış ve ofis piyasasının gelişimi ülkenin ekonomik durumu eşliğinde kira rakamları ve boşluk oranlan verileriyle değerlendirilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde; İstanbul'daki ofis binaları tarihçesi, gelişimi ve günümüzde kullanılan örnekleriyle incelenmiş, kullanıcı tercihleri doğrultusunda modern ofis tanımı yapılarak akıllı bina kavramının ortaya çıkış konusuna değinilmiş ve son olarak da akıllı binaların iş yaşamı kalitesi üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde; ofis binalarının performansını etkileyen parametreler saptanmış, analiz çalışmasının yöntemi şablon maddeleri ve kontrol listesi kapsamında anlatılmış ve İstanbul'daki ofis binalarının performansı, yatırım, tasarım, teknik, ticari, lokasyon-ulaşım-sosyal çevre parametreleri doğrultusunda analiz edilerek bölgesel gerçekler çerçevesinde değerlendirilmesi yapılmıştır. Sonuçlar bölümünde ise tüm bölümlerden çıkarılan sonuçlar ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Istanbul is one of the biggest commercial and tourism metropolis that has an intensive potential of service market to guide the economy in Turkey. The city has had this important role for a long time since the all kinds of markets have an activity in Istanbul. Therefore the central business district has changed rapidly according to the situation of the office market. So having a lot of business districts and a huge stock of office buildings, Istanbul's vacancy rate of the current market got upper by the passing years. The reason of this situation is to make wrong investment and improve office buildings without taking care of any criterias of regional realities and preferences of tenants. At the end, the market became full of unproductive office spaces and unused office buildings. For this case, it is clear that the unconscious investments of office buildings should be avoided at once. In this study, the office buildings have been investigated in terms of investment, design, technique, commercial, location-transportation-social surroundings. Beside this, nine office buildings chosen from the central business districts have been evaluated by the performance analysis. Firstly, the purpose of the study is to evaluate the buildings with their positive and negative qualities in terms of regional realities and preferences of tenants. Secondly, the study can be regarded as a guide that helps the investments of office buildings that will be done in the future. The first part has been composed of aim and content of the study. In the second part of the study, the formation of central business districts in Istanbul has been explained through out the passing years, the current central business districts have been defined in terms of average rental rates and average vacancy rates and the development process of Istanbul office market has been evaluated in terms of average rental rates, average vacancy rates with the help of Turkey's economical situation for the last four years. In the third part of the study, the history and development process of office buildings have been described with the examples from the market, the idea of modern office has been explained in terms of preferences of tenants, the concept of intelligent buildings has been evaluated and the advantages of intelligent office buildings in business life have been investigated. In the fourth part, the performance parameters of office buildings have been determined, the analysis study has been explained in terms of template clauses and control lists, the performance analysis of Istanbul's office buildings have been done in terms of performance parameters of investment, design, technique, commercial, location-transportation-social surroundings and evaluated in terms of regional realities. In the last part, suggestions and conclusions that have been obtained from all parts of the study have been presented.