Porter modeli bağlamında inşaat endüstrisinde rekabet stratejisi
Competitive strategy in construction industry according to porters model
  1. Tez No: 139847
  2. Yazar: ALPER KÖMÜRLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat endüstrisi, Porter Modeli, rekabet stratejisi, parçalılık, Construction industry, Porter's Model, competitive strategy, fragmentation. VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Porter'm 1980 tarihinde yayımladığı Competitive Strategies kitabındaki modele göre bir endüstrideki rekabet, mevcut firmaların arasındaki çekişmelerden, yeni girişimcilerden, müşterilerden, yedek ürünlerden ve tedarikçilerden etkilenmektedir. Buna göre firmalar karlarını artırmak için toplam maliyet liderliği, farklılaşma veya odaklanma stratejilerinden birini uygularlar. Yeni girişimlerin önündeki engellerin zayıflığı, ürünün pazar bütününde fazla değişiklik göstermemesi gibi etkenler, endüstriye girişi kolaylaştırmakta, endüstride birbirleriyle rekabet eden firma sayısını artırmaktadır. İnşaat endüstrisinde az sayıdaki büyük firma piyasadaki işlerin büyük bölümünü alırken, yakın güce sahip çok sayıda firma küçük pazar dilimi için rekabet etmektedir. Bu durum pazarın alt kesimlerindeki firmalar arasındaki rekabetin çok şiddetli geçmesine neden olmaktadır. Ürünün taşınmaz ve pahalı olması yanında üretimin tamama yakınının uygulama yerinde gerçekleşmesi, firmaların bölgesel odaklanma stratejisine yönelmelerine neden olmuştur. Bununla birlikte ürün özelliklerinin pazar çapında fazla değişiklik göstermemesi, firmaların müşteri için tercih sebebi oluşturacak fiyata odaklanmalarına, bu doğrultuda da toplam maliyet liderliği stratejisine yönelmelerine neden olmuştur. Üretim sürecinin, farklı bileşenlerin bir araya getirilmesi durumu olması, farklılaşma ihtiyacının alt-yüklenicilik kurumu ile aşılmasını sağlamıştır. Pazarın üst kesiminde ise sözleşme ve hizmet yaklaşımları açısında farklılaşma stratejisi tercih edilmekte, uygulamaların farklı coğrafik konumlara dağılmasının ortaya çıkardığı zorluklar, bölge şubeleri vasıtasıyla aşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In his book Competitive Strategies, published in 1980, Porter claims that the competition in an industry is effected by rivalry among firms existing, new entrants, buyers, substitute products and suppliers. According to this model, in order to maximise its profit a firm chooses one of the three generic strategies: overall cost leadership, differentiation or focusing. Ineffectiveness of the factors entry barriers, lack of product differentiation among the entire industry and so, causes new entries and the number of firms competing grows. In the construction industry, large firms, which are less in number, get the majority of the jobs in the market and the minor firms, that are equal in size and many in number, compete for the small market section. As a result of this, competition in the lower sections of the market becomes intense. Since the product is expensive and fixed in a location, almost whole of the production process takes place in the construction site, and this directs the firms to focus on region. However, the firms prefer overall cost leadership because the buyers choose the cheapest service for the product differences along the industry are not worth consideration. The fact that the production process is the coordination of various components or activities in a pre designed sequence, causes the need for service differentiation be met by the sub-construction institution. In the upper segments of the market, strategy of differentiating procurement and tendering services is widely preferred and the problems of coordinating projects of various locations are being overcome by regional departments.